ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Причини за нарушен мускулен тонус

Причини за нарушен мускулен тонус

Причини за нарушен мускулен тонус

Нарушеният мускулен тонус се проявява най-вече при децата. Състоянието се нарича мускулна хипотония. Появява се внезапно и се характеризира с прекалена отпуснатост или обтегнатост на мускулите.

Нарушеният мускулен тонус при деца може да се дължи на редица причини и заболявания. Такива са спастичност, дистония, метаболитни нарушения, церебрална парализа, мускулни заболявания и други. Състоянието не е за подценяване и изисква консултация с лекар.

При децата състоянието се установява при трудно задържане на главата в изправено положение, забавено моторно развитие, като пълзене, хващане на предмети, прохождане, трудности при сучене и преглъщане. При тях мускулната хипотония се означава като синдром на "отпуснатото дете".

Мускулната хипотония при възрастните също се характеризира с повишаване или намаляване тонуса на мускулатурата. Причините за него могат да са няколко.

Метаболитните нарушения, като хипернатриемия, са сред причините на нарушения мускулен тонус.

Редица мускулни увреждания, като спазми на мускулатурата, мускулна дистрофия тип Дюшен, дистония, миастения гравис, също се нареждат сред възможностите.

Неврологичните увреждания, като лезии на горните моторни неврони, синдром на Гилен Баре, церебрална парализа и множествена склероза причиняват определени нарушения в мускулния тонус в по-редки случаи, но все пак се нареждат сред възможните причинители.

Причини за нарушен мускулен тонус

Освен всички други възможности, сред причините могат да са и гъвкави стави. Хората с гъвкави стави са по-склонни към някои болести. С понятието ставна хипермобилност се описват стави с по-голяма способност за разтягане в сравнение с нормалното. Наличието им позволява изпълнението на повече движения от обикновено.

Изобщо, пониженият мускулен тонус се изразява в намалено съпротивление на мускула при неговото пасивно разтягане. Дори в нормално състояние, мускулите никога не са напълно релаксирани. В тях винаги се усеща известно напрежение, тонус.

Когато се наблюдава мускулната хипотония настъпват промени в позата и в консистенцията на мускулите. Те стават меки и отпуснати. Обемът на движение на крайниците нараства, рефлексите се забавят, мускулната сила намалява, проявяват се затруднения в говора, както и трудно ставане от седнало или легнало положение.

Нарушеният мускулен тонус се дели на генерализиран или ограничен. При генерализираният причинители са увреждания на малкия мозък. Състоянието може да е от страната на малкомозъчното увреждане или да е двустранен.

Ограничената мускулна хипотония се получава следствие увреждане на дълбоката сетивност, мускулите, централната нервна система и периферната нервна система. И двете състояния могат да са както придобити, така и вродени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати