Какво открива лапароскопията

Безплодие

Лапароскопията се нарича още ендоскопия и пелвископия. Процедурата се провежда на жени, които по някаква причина не могат да имат деца.

Лапароскопията представлява хирургическа процедура, при която чрез малък разрез при пъпа в коремната кухина се вкарва телескоп. С него лекарят оглежда тазовите органи с цел да установи причината за инфертилитета на жената. Чрез тази процедура се диагностицират различни проблеми като увредени тръби, ендометриоза, адхезия (сраствания) и туберкулоза, които са причинители на инфертилитета.

В наши дни ползата от лапароскопията при лечението на инфертилните жени е много ограничена. Процедурата се извършва много по-рядко, отколкото в миналото. Тогава тя е била рутинна част от изследванията при инфертилните жени и е провеждана с цел допълнителни данни за състоянието им. Провежда се след направата на основните изследвания за безплодие, тъй като е хирургическа (инвазивна) процедура.

Данните, които се получават от лапароскопията, могат да насочат курса на действие в четири посоки. В най-честия случай данните са нормални, което помага да се потвърди диагнозата неизяснен стерилитет.

Във втория случай могат да бъдат установени сраствания в областта на тръбите и ендометриоза. Те могат да бъдат коригирани по време на самата лапароскопия. В някои от случаите се назначава повторна лапароскопия или ХСГ, чрез която да се потвърди, че проблемът е отстранен.

В третият случай лапароскопията може да разкрие данни, които нямат връзка с проблема безплодие. Такива са овариална киста, малки миомни възли или ранна ендометриоза. Подобни общи заболявания често биват откривани и при фертилни жени и най-често не влияят на фертилността. Те отвличат вниманието от основния проблем и една ненужна операция за отстраняването им може да утежни състоянието безплодие.

Лапароскопия

Последният вариант е следствие на лапароскопията да бъдат установени необичайни състояния, които не могат да бъдат коригирани по време на процедурата. В този случай лекарите препоръчат лечение в зависимост от случая. Така например за пациентки с необратимо увредени маточни тръби, се назначава ин витро.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати