Променливото настроение - първи признак за биполярно разстройство

Тъжна Жена
3 броя неопренови маски за многократна употреба-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
25.50 лв.
Виж ››

Биполярното разстройство бива няколко типа, като най-разпространен е тип I. То е хронично и инвалидизиращо психично заболяване.

Характеризира се с постоянни епизоди на депресия или мания, както и комбинация от двете. В световен мащаб биполярното разстройство засяга повече от 30 милиона души. Състоянието е сред първите причини за инвалидизиране.

Биполярното разстройство от тип І обикновено започва с периоди на променливо настроение. То може да е маниакално, депресивно или смесено, като в последния случай се наблюдават бързо променящи се моменти между мания и депресия.

В повечето случаи, подобни интензивни промени на настроението водят до проблеми с ежедневните функции. Личните връзки се провалят, стига се и до опити за самоубийства.

За поставяне на диагнозата Биполярно разстройство тип І е необходим първи маниакален епизод. Той обаче често е предхождан от един или повече депресивни епизоди.

До момента няма ясно установен причинител на биполярното разстройство. Учените предполагат, че това може да е комбинация от физиологични, биологични и социални фактори. Те водят до химични промени в мозъка.

Депресия

При наличие на Биполярно разстройство тип І се проявяват интензивни емоционални състояния, които се изразяват в обособени периоди, наричани „епизоди”. Маниакалните епизоди и се свързват с повишена енергичност и активност, прекомерната веселост или свръхвъзбуда.

Сред симптомите са прекомерно говорене и склонност към импулсивно, неразумно поведение, преувеличена самооценка, бързо преминаване на идеи и намалена нужда от сън. Подобни маниакални епизоди бързо се сменят с дълги периоди на депресия и понижен тонус. В някои дни може да се проявят и двата епизода.

За справяне със симптомите на биполярно разстройство тип І се препоръчва ефективна терапия. Тя помага на хората да контролират промените в настроението си и свързаните симптоми.

Биполярното разстройство тип І е сред сериозните психични заболявания. Търсенето на професионална помощ при наличие на това състояние е от особена важност.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати