ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Сърдечен удар при жените - симптоми

Сърдечен удар при жените - симптоми

Сърдечен удар

Опасността от сърдечни удари при жените е също толкова висока, колкото и при мъжете. Те са причина номер едно за смъртност при нежния пол. Често обаче тези състояния остават скрити зад други, много по-малко застрашаващи - процесите на стареене и грип.

Повечето хора са запознати с предупредителните симптоми при прединфарктни състояния при мъжете. При жените обаче те са доста по-различни. Това може да се окаже фатално най-вече при нужда от животоспасяваща помощ.

За разлика от симптомите при мъжете, тези при жените са твърде неясни и често приглушени. Това прави възможността да бъдат подминати и да не се потърси помощ твърде голяма. Поради това е добре да се запознаете с най-честите симптоми на инфаркт при жените:

Силна умора

Много от жените, получили сърдечен удар, са изпитали смазваща умора, дори когато са седели на едно място и не са се движили. Всяка дейност, дори и най-простата, им се е струвала като нещо изключително трудно и тежко. Крайното спадане на енергията може да е сред най-очевидните симптоми на състоянието;

Болки в стомаха

Болки в стомаха

В някои случаи те могат да се сбъркат с грип, киселини, дори язва. Силната, постоянна и тъпа болка в стомаха може да е знак за сърдечен удар;

Изпотяване

Обилното нервно и студено изпотяване, е необичайно явление за повечето жени. Наличието му е сигурен знак, че нещо не е наред. За да не бъде объркано с менопауза, е добре да се обърне внимание за наличието на някой от другите симптоми. Добре е незабавно да се проведе консултация с лекар.

Недостиг на въздух

Това е сред първите и най-обезпокоителни симптоми, особено ако е съчетан с някои другите изброените симптоми на сърдечен удар при жените. Недостигът на въздух се появява изведнъж, без видима причина.

Болки в горната част на тялото

Не е задължително болката да е в сърдечната област. Така например болки във врата, в горната част на ръцете, в раменете, могат да са знак за нередност. Подобни болки се появяват както постепенно, така и внезапно.

Дискомфорт или болка в гърдите

Това е един от най-сигурните симптоми за сърдечен удар. Но докато при мъжете тя е най-често в ляво, при жените това не винаги е така. Те изпитват по-скоро стискащо усещане или пълнота в гръдния кош.

Инфарктът при жените често остава неразкрит и води до фатални последици. Ако изпитате някой от симптомите или комбинация от тях, е най-добре незабавно да позвъните на бърза помощ.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати