ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Кога се назначава рехабилитация

Кога се назначава рехабилитация

Рехабилитация

Рехабилитацията у нас се финансира от Здравната каса по различни клинични пътеки. Всеки, който е здравно осигурен, може да се възползва от нея.

Едно от условията да се назначи рехабилитация е пациентът да страда от заболяване, включващо се в определена клинична пътека. То трябва да има индикации за хоспитализация по нея, както и да е с непрекъснати здравни осигуровки през последните 36 месеца.

Националната здравноосигурителна каса финансира общо девет клинични пътеки, в които се включва лечение с физикална терапия и рехабилитационна медицина. В първия случай се включват няколко неврологични заболявания. При тези, които пациентът е преживял остър инфаркт или мозъчен инсулт, се фиксира определен минимален болничен престой за рахабилитация. При констатирана нужда пациентите могат да останат и за по-дълъг период в лечебното заведение. Периодът се определя спрямо констатираните индикации за хоспитализация, зависеща от конкретното заболяване и налагащите го рехабилитационни процедури.

Кога се назначава рехабилитация

В другата категория попадат заболявания като дископатия, които се включват в алгоритмите на клинична пътека Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат. Третата категория са заболяванията на централна нервна система. Те попадат в клиничната пътека Физикална терапия и рехабилитация при болести на централната нервна система.

След изписване от болничното заведение и след провеждане на нужните медицински прегледи, както и по преценка на лекуващия лекар пациентите могат да бъдат насочени чрез направление и към специалисти по физикална и рехабилитационна медицина. Националната здравноосигурителна каса може да заплати до 20 процедури за курс на лечение.

Кога се назначава рехабилитация

След като са насочени към подобна рехабилитация, пациентите се записват в листата на чакащите в съответните филиали. Оттам компетентните органи определят датата за постъпване в болничното заведение. След това общопрактикуващият лекар и пациентът подават документите, изисквани от здравната каса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати