ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Що е то оксидативен стрес и как да го преборим?

Що е то оксидативен стрес и как да го преборим?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k464
Оксидативен стрес
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Оксидативният стрес се предизвиква, когато равновесието в организма се наруши и след изчерпването на антиоксидантите нивото на свободните радикали се повиши. Той може да доведе до много проблеми и увреждания на клетките. Това, от своя страна, е сред основните причинители на стареенето и развитието на различни заболявания.

Процесът на окисляване се задейства, като свободните радикали се сблъскат с други молекули в клетката, с цел да неутрализират отрицателния си заряд. Тъй като са нестабилни, реактивни атоми или молекули, търсещи да запълнят своята липса, те правят всичко възможно, за да се свържат с липсващия им електрон.

А това става за сметка на други атоми или молекули, които остават без един електрон. По този начин се активизира верижна реакция на образуване на свободни радикали, която внася истински хаос в тъканите.

Според специалисти в тялото ни ежедневно се синтезират около 10 хиляди свободни радикала. А факторите, които предизвикат излишък на оксиданти, са много - стрес, радиация, токсични вещества, различни метаболитни процеси или прекалено дълго излагане на слънчеви лъчи.

Витамини

В началото симптомите на оксидативния стрес са обединени под временно неразположение. Поради общия им характер често не им обръщаме внимание. Сред знаците за намален имунитет и натрупване на свободни радикали са главоболие, проблеми с храносмилането, гадене и умора.

Има много витамини, ензими и минерали, които могат да противодействат на свободните радикали. Те могат да се приемат както чрез храната, така и изкуствено. Приемът им е от голямо значение за добрата антиоксидантна закрила.

Най-добри средства за защита са витамин A, най-вече бета-каротин, редица флавоноиди, витамин C, витамин E и селен.

Мащерка

Сред билките, които могат да подпомогнат защитата на клетките от оксидативен стрес, са гроздовото семе, мащерката, репеят, чесънът, гинко билоба, червената боровинка и зеленият чай.

Ограничаването на пържените храни, газираните напитки, пакетираните и полуготови храни и напитки, фаст фууд храните, както и всички онези, пълни с консерванти и оцветители, също би спомогнало да е от полза до голяма степен.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest