ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Симптоми при дефицит на минерали

Симптоми при дефицит на минерали

Дефицит на минерали
Сгъваема UV дезинфекционна лампа-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
48.00 лв.
Виж ››

Балансът на минералите в тялото е от изключително значение. Определен дефицит може да има неприятни последици за здравето ни.

Минералите работят в синхрон в нашето тяло. Количествата им се определят от своеобразен баланс. Така например по-големите количества от един химичен елемент изтласкват друг и така нарушават нормалните телесни функции.

За да бъде в норма минералният баланс, трябва да се постигне биологично равновесие между всички минерални съставки, нужни за поддържане и развитие живота на клетките ни. За оптималния минерален прием в глобален мащаб все още има някои различия относно препоръчителните дози. Така например оптимумите, препоръчвани от ЕС и тези, препоръчвани от САЩ, се различават.

Обикновено дозите, от които се нуждаят хората, са индивидуални. Те се изменят спрямо човека и дейностите (ай-вече физически), които практикува.

Когато по някаква причина приемът на минерали спадне за дълго под оптималната доза, се появява минерален недостиг. Резултат от това е анемията. При нея се наблюдава количествен недостиг на един или повече химични елементи.

Вода

При анемия възникват редица симптоми - лесно настъпване на умора, чуплива коса, мускулни крампи, болезненост при мускулна работа и други. Списъкът е дълъг и зависи от това кои минерали липсват. Състоянието заплашва здравето и се открива, чак когато лекуващият лекар се усъмни в него.

Минерален дефицит се определя като силно животозастрашаващо състояние. При него тялото изпитва огромен недостиг или пълна липса на даден микро- или макроелемент. В най-честия случай той е следствие на вродено заболяване. Също така може да се предизвика от продължително боледуване, свързано с обезводняване. Изразява се в цялостен дисбаланс, чупливи нокти, коса, кости, зъби, отпадналост, умора. Състоянието бързо се влошава и изисква специално лечение.

За да се установи минералният дефицит, могат да се проведат три вида изследвания. Първият е минерален анализ на косъм от коса. Тъй като минералите се отлагат в костите, косата и ноктите, подобно изследване дава всички отговори.

Вторият тест е минерален анализ на кръвта - по-съвършен и по-скъп е методът, при който се провежда анализ на кръвни клетки. Третият е анализ на урината, при който се изследват нивата на излизащите от тялото химически елементи. Назначава се основно на хора, подложени на терапия с лекарства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати