Нова вреда от цигарите: Шизофрения

Тютюнопушене

Освен многото други вече известни вредни влияния от тютюнопушенето последно научно изследване откри още една – шизофрения. Екип от учени от Кралския колеж в Лондон проведе мащабно проучване сред повече от 290 хиляди човека, предава Би Би Си. Първоначалните изводи са показали, че човек, имащ вредния навик, е в пъти по-склонен да развие болестта на психическа основа, докато е все още млад.

Британските учени са успели да докажат, че тютюнопушенето състарява човешкия мозък с до четири пъти по-бързи темпове. В изследването взели участие близо 15 хиляди пушачи и 274 хиляди непушачи. След няколко годишни наблюдения върху психичните профили на доброволците учените установили, че близо 60% от тези, които имали психоза, вече са били пушачи, когато са преживели своите първи симптоми на психичното разстройство.

В процеса на работа експертите набират солидни доказателства, че хората, които практикуват вредния навик всеки ден, са два пъти по-предразположени към развиването на шизофрения от непушачите, като при пушещите тя се появява и в по-ранна възраст.

Цигари

Много е трудно да се установи причина с това изследване. Това, което се надяваме, че ще постигнем, е да си отворим очите за възможността цигарите да са фактор в причиняването на психоза и се надяваме това в последствие да доведе до други проучвания и клинични тестове, които да осигурят по-надеждни доказателства, каза д-р Джейм МакКейб от Кралския колеж.

Доскоро шизофренията се смяташе за сравнително рядко срещано заболяване. Според данните отпреди 10 години едва един човек на всеки 100 страдаше от подобно психическо разстройство.

Ситуацията в наши дни обаче коренно се е променила, сочат статистиките. Според последни проучвания вече по 5 човека на всеки 100 развиват шизофрения. Подобно е и съотношението на пушачите на Острова, сочи заключителната част на изследването.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати