Причините за високи нива на еритроцити

Кръв

Еритоцитите представляват безядрени червени кръвни клетки в човешкото тяло. Синтезират се от костния мозък. При изследване те се познават по типичната форма на двойно вдлъбнат диск.

В еритоцитите се съдържа предимно хемоглобин. Основната им функция в човешкото тяло е преносът на въглероден диоксид от тъканите до белите дробове и на кислород от белите дробове до тъканите.

Когато при изследване се установи увеличен брой на еритроцити, състоянието се определя като еритроцитоза или полиглобулия.

Причинители за това могат да са наличието на белодробна болест, вроден сърдечен порок, полицитемия вера, синдром на Кушинг и др. Изследване на еритроцитите се назначава като допълнително при определяне на диагноза при нарушения в дихателната система.

Има състояние, известно като първична фамилна полицитемия. То представлява наследствено хематологично заболяване, резултат от мутации в гена, кодиращ еритропоетиновия рецептор. Характеризира със завишена абсолютна стойност на еритроцитите.

Консултация с лекар

Това хематологичното нарушение присъства още при раждането, но клиничните симптоми, ако изобщо се проявят, могат да се открият по всяко време на живота - в детството или в зряла възраст.

Подобна фамилна еритроцитоза се причинява от мутации в гена, кодиращ рецептора за еритропоетин. Проявява се с главоболие, световъртеж, кръвотечение от носа, задух при усилие и тромби в кръвта.

В някои от случаите се наблюдава относителна (лъжлива) еритроцитоза. Тя се проявява след голяма загуба на течности и намаляване на плазмения обем, следствие на обилно повръщане, диария и/или диуретично лечение. Лъжлива еритроцитоза е пряко следствие на дехидратацията.

Количество еритроцитите и по-високите им стойности в някои случаи могат да са сигнал за определено заболяване на костния мозък, който ги синтезира. Те се повишават още при отравяния и тумори.

Броят на еритроцитите в кръвта е важен показател и за установяване на състояния, като анемия и болести на кръвообразуването. За разлика от останалите състояния, те се проявяват при занижени нива на еритроцити в кръвта.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати