ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Говорете си сами за здраве

Говорете си сами за здраве

Говорене сам

Британските психолози Дейниъл Суигли и Гари Лупиян успяха да докажат, че ако човек говори гласно сам на себе си, няма непременно симптоми на психическо заболяване. Тъкмо обратното - двамата дългогодишни експерти в областта си показаха с новото си изследване, че говоренето сам е полезно за здравето и повишава мозъчната активност, съобщава научното списание Елит дейли.

Психолозите провели два опита с група от двадесет доброволци. В първия експеримент участниците трябвало да открият предварително определен артикул в супермаркет. Половината от хората трябвало да си повтарят предмета на глас, а останалите да го търсят в мълчание.

В крайна сметка се оказало, че участниците, които си повтаряли името на предмета на глас, се справили значително по-бързо. Характерна особеност на този тест била, че всички трябвало да знаят точно къде е бил разположен предварително зададеният артикул.

Във втория опит участниците трябвало да наизустят определен текст за определено време. Десет от доброволците трябвало да го четат и повтарят на глас, а останалите - на ум. Както и се очаквало, първата група се справила значително по-добре.

Суигли и Лупиян достигнали до извода, че говоренето кара мозъка да работи по-добре, помага за организирането на мислите, изпълняването на задачи и самообучението.

Говоренето на себе си невинаги помага, уточнява Лупиян. Ако не знаете как изглежда търсеният обект, да му кажете името няма да помогне или дори ще ви забави. От друга страна, ако знаете, че бананите са жълти и имат точно определена форма, като изговорите думата банан, ще активирате тези визуални знания и ще го откриете по-лесно.

Следващата част от проучването протекла в наблюдаването на хора от различни възрасти за това как им помага този подход. Установено е, че на децата говоренето сами им помага да се справят с ежедневните си задачи.

Обикновено те запомнят и се справят по-лесно с различни занимания, като ги изговарят в процеса на действие и си дават инструкции сами.

При възрастните говоренето сам на себе си помага, за да въведат мислите си в ред и да систематизират действията си, се казва още в проучването.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати