Комбинацията мента и канела облекчава рани

Мента и Канела
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Ново изследване на учени от Масачузетския университет в Амхърст доказа, че комбинацията от мента и канела може да послужи като природно лекарство за по-бързо зарастване на рани и тяхното дезинфекциране.

Учените създадоха таблетки, в които се съдържа ментово масло, смесено с канела. Изследванията са показали, че комбинирането на двата природни продукта стимулира растежа на клетките и ефикасно убива вредните бактерии, попаднали в организма при нараняване.

По-стари изследвания на американските учени са доказали, че някои растителни етерични масла могат успешно да преборят различни инфекции, тъй като са ефикасни антимикробни агенти.

В набирането на данни за проучването си учените са постъпили по нетрадиционен за науката метод, като са почерпили информация от народната медицина и са се консултирали с хора, практикуващи древния занаят.

Етеричните масла и други природни съставки напоследък са смятани за алтернативни вещества в борбата с патогенните бактерии, но учените се затрудняват да създадат терапия въз основа на антибактериалните им свойства, заяви професор доктор Алън Мартин – водещ на научния екип, работещ по проекта.

Канела

В процеса на изследването учените са успели да внедрят ментово масло и цинамалдехид – съставка, която придава аромата на канелата, в кварцови наночастици.

Данните показали, че микрокапсулите от тези частици успешно могат да се справят с няколко вида вредни бактерии, които досега са смятани от медицината, че са резистентни дори и на силните антибиотици.

Новият природен продукт освен че убива вредните микроби, стимулира растежа на фибробласти – вид клетки, които са от голямо значение при лечение на рани.

Научният екип се надява да може да се похвали след окончателните тестове на новия продукт, че е изобретил революционен медикамент за лекуване на рани.

Очаква се това да стане до няколко месеца, а самото лекарство да бъде пуснато на пазара в началото на 2017 година.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати