Повече от час на смартфона - страдате от депресия

Смартфон

Ако човек стои със смартфон в ръка повече от час дневно, е възможно да страда от депресия. Това посочват учени от САЩ, а изследването е публикувано във вестник Дейли телеграф.

Няма значение дали през този час човек играе на телефона, сърфира из интернет или води разговор, допълват изследователите. Депресираните хора прекарват около 68 минути дневно с телефон в ръката, докато онези, които нямат подобни проблеми, вземат телефона само около 17 минути на ден.

Психичното състояние на човек може да бъде разкрито и с помощта на GPS-а на телефона и това какви места посещава. В случай че човек не предпочита да е сред хора или посещава съвсем малко места, това също подсказва за депресивно състояние, обясняват американците. За психично разстройство подсказва и нередовният график, например работа с необичайни смени, обясняват изследователите.

Статистиката посочва, че около една десета от хората страдат от депресивно състояние. Учените обаче са обнадеждени, тъй като и новите технологии вече могат да помогнат да се определи психичното състояние на човек. Играейки си със смартфона, хората спират да мислят за трудните си взаимоотношения с някого и за проблемите си като цяло.

телефон

Това поведение на избягването е характерно за депресията, обяснява ръководителят на проучването Дейвид Мор. Той работи в Северозападния университет. Забележителното е, че определянето на психичното състояние на хората с помощта на смартфона е по-надеждно, отколкото стандартните въпроси.

Благодарение на всички тези телефонни данни специалистите са открили хора с депресия с 87 % точност. В проучването са участвали 28 човека – 8 са били мъже, а останалите жени. Всички доброволци са били застрашени от депресивно състояние, а средната им възраст е била 29 години. Проучването е продължило две седмици.

Друго американско изследване посочва, че повече от 70 на сто от американците не могат изобщо да се разделят със своите смартфони. Телефоните на тези хора винаги били на нощното им шкафче, а 13 на сто от участващите в изследването спели с телефона в леглото.

Три на сто пък признават, че телефонът е постоянно в ръцете им, дори по време на сън, тъй като не могат да издържат без физически контакт с мобилното устройство.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати