Недоспиването може да доведе до рак на гърдата

Недоспиване

Редовният и здравословен сън доказано носи добро цялостно здраве. За негативите от недоспиването се говори отдавна. Ново изследване доказва още един от тях.

Необичайното време, в което спим, може да доведе до рак на гърдата. Това доказва ново изследване, проведено с мишки и за пореден път показва колко вредна може да бъде работата на смени и промените във времето за сън.

Резултатите от изследването сочат, че жени, които имат случаи на рак на гърдата в семейството, не трябва да работят на смени. Предишни проучвания доказаха, че хората, работещи на смени, както и стюардесите, са значително по-застрашени от развитието на различни видове рак. Новото изследване потвърждава тези данни и показва как животните с неправилен сън са с 20% по-тежки от останалите, независимо че се хранят с еднакво количество храна.

Според специалистите една от основните причини за този негативен ефект е промяната във вътрешния ритъм или биологичния часовник. Това неминуемо увеличава риска от развитието на болести.

Спане

При тестовете е наблюдаван биологичният часовник на мишки, предразположени към рак на гърдата. Той е забавян с 12 часа всяка седмица. След 50 седмици 99% от тях развиват тумори. Интересното е, че при променяне на модела на сън тези образувания се появяват осем седмици по-рано.

До момента това е първото проучване, което по недвусмислен начин доказва връзката между продължителната смяна на светлина и тъмнина и развитието на рак на гърдата. Учените са категорични, че при семейна предразположеност към заболяването, лекарите трябва да предупреждават своите пациенти за потенциалния риск за здравето, който би им донесла работата на смени или тази на стюардеси.

Разбира се, недоспиването, а в някои случаи прекалено многото сън имат и редица други негативи. Оказва се, че хората, които спят по повече от девет часа или по-малко от пет, имат намалени умствени способности. Подобни навици увеличават риска от развитие на Алцхаймер или друга форма на деменция.

Освен това е доказано, че съществува връзка между продължителността на съня и сърдечно-съдовите заболявания. Лекарите са категорични, че часовете за спане трябва да са между седем и осем часа, за да може човек да е здрав и отпочинал. Всяко отклонение от тази закономерност може да доведе до някои от изброените проблеми и да способства за развитието на редица болести.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати