ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за често повръщане

Причини за често повръщане

Повръщане
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Гаденето и повръщането не са болести. Те са само признак за наличието на определено заболяване. Дължат се на спазъм на стомаха и хранопровода, които усилено се движат и позволяват на съдържанието на стомаха да излезе безпрепятствено навън.

В най-честият случай редовното повръщане говори за наличието на определено стомашно заболяване. Възможно е то да е спазъм или стеснение на изхода на стомаха, язва, остър или хроничен гастрит. Освен честото повръщане болният може да усеща обща отпадналост, лицето му става ту червено, ту бледо и се покрива със студена пот, а крайниците му да изстиват.

При повръщане, следствие на стомашни заболявания, се повръща приетата храна, която може да не е смляна, и обилно стомашен сок. При язва и рак на стомаха в повърнатото може да има и кръв. Ако болният страда от заплитане и задръстване на червата, често повръща и изпражнения.

За изясняване естеството и причините на повръщането трябва да се уточни времето на тяхната поява - на празен стомах, след нахранване, при промяна положението на тялото, както и дали болният изпитва облекчение след повръщането.

Прави се и общо описание на повърнатото - храна, стомашен сок, жлъчен сок, кръв. Това е от значение, защото след като човек повърне всичко, което има в стомаха си, последвалите позиви ще изхвърлят само стомашен сок, което е изключително опасно.

Гадене

Честото гадене, придружено с повръщане, може да говори за наличието на бъбречни и жлъчни болести, малокръвие, мигрена и употреба на много алкохол. В по редките случаи то е следствие наличието на разни нервни разстройства като тумор в мозъка, възпаление на средното ухо, морска болест, перитонит, апендицит и др. С често повръщане започват и редица заразни болести - скарлатина, малария, грип.

Повръщане се наблюдава още при бременните жени. Ако то стане твърде силно и често, може да доведе до отпадналост, а в някои случаи може да застраши живота на майката и плода.

Честото повръщане спада към тежките случаи на повръщане. Болният трябва да се лекува от лекар-специалист. Лечението трябва да е навременно, тъй като бързо се губят телесни течности, болният отпада и може да се наложи да постъпи в болница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати