Вреди от ниския тестостерон при жени

Тестостерон

Тестостеронът обикновено е свързван с мъжествеността – този хормон, обаче се съдържа и в женския организъм. Оказва се, че ниските нива на този хормон са пагубни за здравето и на мъжете, и на жените. Все по-често учените наблюдават понижение на нивата на хормона в прекалено ранна възраст, а не както преди – в зряла или в старческа възраст.

Ниският тестостерон сериозно може не само да разболее представителите на двата пола, но и да застраши живота им, показват резултатите от изследване, проведено от специалисти от Торонто. Мъжете, които имат по-ниски нива на хормона, са с 33 на сто по-застрашени от преждевременна смърт в рамките на следващите почти 20 години, сочат резултатите от проучването.

Липсата на тестостерон е свързвана с болести като рак на простатата и тестисите, еректилна дисфункция, усещане на умора и липса на сън, проблеми с концентрацията и паметта.

Жените също могат да пострадат от ниските нива на известния като мъжки хормон тестостерон. Хормонът се влияе много от начина на живот на хората – най-вече от използването на пестициди и химикали, както и употребата на пластмасови опаковки.

Токсините от тези материали започват да се трупат в организма на човек и се превръщат в ксеноестрогени, което би могло да предизвика смущения на ендокринната система. Ако мъжките хормони в организма на жената излязат от норма, настъпва покачване на нивата на естрогена.

Това, от своя страна, ще причини много нарушения в женския организъм. Ниските нива на тестостерон могат да причинят заболявания като рак на гърдата, диабет, затлъстяване, безплодие, а понякога и спонтанен аборт, съобщават учените.

Високите нива на тестостерон при господата пък говорили за склонност към поемане на по-големи рискове при операции на финансовия пазар. Това се посочва в скорошно изследване на американски учени.

Същият проблем се наблюдавал и при повишени нива на кортизола. Хормонът кортизол влияел на склонността към риск, а тестостеронът карал мъжете да прогнозират по-оптимистично измененията на цените, сочат резултатите от изследването.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати