Имате подпухнали клепачи? Вижте защо

Подпухнали клепачи

Подуването на клепачите в медицината се нарича птоза. Получава се следствие на различни причинители. Състоянието може да е самостоятелно или придружаващо и свързано с друго заболяване.

Клепачите представляват придатък на окото, натоварен с функцията да ги защитава. През целият ни живот те са подложени на редица вредни въздействия от околната среда, като някои от тях могат да станат причина за определено заболяване на клепачите.

Птозата представлява спадане на горния клепач, изразено в подуване. Тя може да е вродена или придобита. Причинителите могат да бъдат много и най-различни: възрастови промени, захарен диабет, различни видове парализи, тумори, алергични реакции, слабост на очните мускули, последица от операция на катаракта, травми, мозъчна аневризма и др.

Когато състоянието не закрива зеницата и не пречи на зрението, птозата се възприема като козметичен дефект. Когато е в по-тежката си форма обаче, налице е нарушение на зрението поради закриване на окото от клепача. Подобно състояние изисква оперативна намеса, при която мускулът, който повдига горния клепач, се скъсява.

В редки случаи по време на лечението се налага челото да се повдигне леко. В други ситуации падналият клепач се окачва за челните мускули със специфична техника.

Птоза

Когато птозата е вродена, оперативната намеса се предприема възможно най-рано, тъй като е възможно засегнатото око да остане недоразвито. В леките случаи се извършват периодични прегледи от офталмолог, тъй като е възможна появата на далекогледство, кривогледство и други проблеми. Най-добрата възраст за провеждане на интервенцията е между третата и седмата година.

Когато клепачът се зачерви и подуе, това може да е сигнал за наличието на определена алергия, ечемик, киста, конюнктивит, блефарит, причинен от бактерии, херпес зостер, пиелонефрит, гломерулонефрит, хематом, карцином и др.

Състоянията са твърде различни в своята същност и лечението се назначава само след провеждане на нужните преглед и изследвания. Освен чрез медикаменти и препарати те могат да се контролират и с редица природни методи.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати