Над 2 часа в социалните мрежи водят до психичен проблем

Социални мрежи
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Ако стоите повече от два часа в социалните мрежи, значи имате психичен проблем, категорични са специалисти. Това се отнася най-вече за подрастващите, които, както се оказва, почти не излизат от Фейсбук, Туитър, Инстаграм и пр.

Учени от Сан Диего са направили изследване, което показва, че прекарването на повече от 120 минути на ден пред компютъра може да доведе до умствени проблеми. Изследването е публикувано в Таймс ъф Индия. Учените са особено обезпокоени от тези резултати – оказва се още, че този психологически дискомфорт може да доведе до самоубийство.

За изследването учените са използвали няколко младежи – първо, подрастващите са помолени да определят какво е психическото им състояние. После специалистите започнали да сравняват тези отчети с времето, което младежите прекарват в социалните мрежи. Оказва се, че почти една четвърт от подрастващите стоят във Фейсбук или Туитър повече от два часа за един ден.

Всички доброволци в изследването били поне седми клас, обясняват американските учени. За голяма част от подрастващите, посещаването на социалните мрежи се превръща в действителен проблем – децата започвали да се откъсват от действителността.

Смартфони

Това водело след себе си и неспособност да преценяват нещата трезво, а след това се появявали и чувства като скръб, необяснима тревожност, апатия и силно усещане за изтощеност.

Според изследването обаче социалните мрежи не са изцяло вредни – за някои от изследваните младежи тази виртуална реалност се оказала особено полезна. За да бъдат избегнати страшните последствия, които водят след себе си отчуждението от реалността и апатията, експертите съветват социалните мрежи да започнат да използват влиянието си.

Най-лесно това може да стане, като започнат да пропагандират психологическата помощ. Само по този начин ще се избегнат евентуалните последствия от прекомерното висене пред компютъра, обясняват американските учени.

Друг вариант за справянето с проблема е да се търси баланс между онлайн общуването и това на четири очи. Колкото и развити да са технологиите, за психическото здраве най-добър е реалният контакт, обясняват специалистите.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати