ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Направиха ваксина срещу стареене?

Направиха ваксина срещу стареене?

Стареене
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Американски учени разработиха ваксина срещу стареенето, която е на основата на метформин. Учените са от школата Алберт Айнщайн в Ню Йорк. Учените обясняват, че смъртта при възрастните хора настъпва заради редицата болести, които съпътстват напредването на годините, а не заради старостта.

Затова и специалистите решили да изработят лекарство, което да забави стареенето – според тях това е единственият начин да се отложи появата на възрастовите болести.

Нюйоркчаните са подали молба за одобряване на препарата за клинични изпитания върху хора. Заявката е изпратена в Американското управление по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти (FDA). До този момент таблетките са давани само на гризачи и червеи нематоди.

Водещ експерт в проучването, който е и директор на Американския институт по геронтология, е доктор Нир Барзилай. Той обяснява, че при животните, върху които е използван препаратът, е отчетен нужният ефект. Препаратът ще се отрази по същия начин и на човешкия организъм, убеден е специалистът.

Данните, които учените са събрали до този момент, им дават пълната увереност, че ваксината срещу остаряването ще стане факт в най-скоро време. Заявката, която е подадена, съдържа и програмата, по която специалистите смятат да тестват препарата – нарекли са я TAME (Targeting Ageing with Metformin).

Ваксина

Ако се разреши препаратът да бъде тестван върху хора, това ще даде възможност да бъдат създадени и проучени и други подобни препарати, обясняват биолозите. Екипът от учени споделя, че не очакват медикаментът да бъде най-доброто решение против старостта, но поне може да стане първият подобен препарат, който наистина да действа.

Учените силно се надяват, че специалистите от Управлението за качеството на храните и медикаментите, ще позволят старостта да бъде характеризирана като симптом. Само по този начин ще е възможно да се използват медикаментозните методи за въздействие.

Вече има няколко препарата, за които е известно, че повлияват на старостта – това са ресвератролът, противораковият препарат рапамицин. Съвсем скоро беше открит и нов клас лекарства, за които се твърди, че могат да забавят стареенето. Това за дазатиниб – лекарство, което има противотуморно действие, и кверцетин – препарат често използван срещу възпаления, отоци и пр.

Метформинът, въз основа на който е направена новата ваксина, се използва вече няколко десетилетия, а това означава, че лекарите са изучили достатъчно добре и плюсовете, и минусите му.

Ако бъде одобрен ТАМЕ, в проекта ще участват 15 хиляди доброволци и около 30 специалисти. Участниците ще бъдат на възраст между 70 и 80 години и ще бъдат подбрани от различни части на САЩ, а цялото проучване ще бъде с продължителност две години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати