Що е то когнитивно-поведенческа терапия

Поведенческа терапия

Поведенческата терапия, наричана още когнитивно-поведенческа терапия, е ефективен метод за лечение на тревожност и депресия. Чрез нея се цели промяна на дисфункционалното мислене и поведение, довели до тези проблеми. Курсът на провеждане е кратък и води до бързи резултати. Ефективността ѝ е доказана от над 500 клинични изследвания, проведени от независими експерти в цял свят.

Основният принцип, който когнитивно-поведенческата следва, е идеята, че мисленето на човек определя това как се чувства и как се държи. Под терминът когнитивен са обобщени нашите мисли, вярвания, възприятия и интерпретации на заобикалящия ни свят.

Нашите т.нар. когниции се влияят от заобикалящата ни среда и култура, както и всичко, което ни се случва. Установено е, че в по-голямата си част психологичните проблеми са повлияни и са резултат от утвърдените ни навици на мислене, ирационалните вярвания за себе си, другите хора, света около нас и бъдещето.

Поведението ни, от друга страна, е това как се държим, какво правим или какво не правим. Това също оказва огромно влияние на емоционалното състояние и мисленето ни. Така например, ако в съзнанието си заложим отрицателните модели на мислене и поведение, това може да доведе до състояния на депресия, тревожност и различни емоционални проблеми. Ако тези модели останат непроменени, то състоянието може да се влоши и в даден момент да започне да пречи на всички аспекти от живота ни.

Основна задача на когнитивно-поведенческата терапия е да промени негативните мисловни и поведенчески модели. От там се променя и цялостното себеусещане на човека в различни ситуации от живота. Тя не цели да насочи мислите в положителна насока, а само да ги върне в реалността.

Терапията кара човек да погледне реалистично на света около себе си. Реалната оценка и промяната на възприятията води и до промяна на настроението и поведението.

За постигане на подобни резултати когнитивно-поведенческата терапия използва много техники – когнитивни и поведенчески. При когнитивните техники се откриват всички негативни мисли и се изясняват основните вярвания на човека.

С помощта на психолог се прави логически анализ на базата на вероятността и доказателствата, като се развиват множество алтернативни гледни точки. При поведенческия метод се провеждат различни експерименти с поведението, експозиция или терапия на излагането, т.е. пациентът се поставя в конфронтация с нещата, от които се страхува.

Терапията залага на това пациентът да погледне реално на живота си и да започне да мисли в тази перспектива. По време на процеса той се научава да прилага нови методи за справяне и разрешаване на проблемите. Те са приложими във всякакви ситуации и му помагат в занапред в живота.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати