Стойте прави за здраве

Стойка

За да бъдат здрави, хората трябва да станат от столовете и да прекарват повече време прави, посочва се в резултатите от скорошно изследване, които са цитирани от Франс прес.

Правата стойка помагала на организма да подобри нивата на холестерола, мазнините и захарите, категорични са учените. Добре известно е, че ако тези биологични маркери не са в нормата, могат да се появят сърдечно-съдови проблеми.

Освен за сърдечното здраве изправената позиция на тялото и движението са изключително полезни за намаляване сантиметрите на талията и индекса на телесната маса. Физическата активност намалява общата смъртност, посочват учените, като обясняват, че този извод вече е правен в много изследвания.

Движението ще намали опасността и от смъртни случаи, вследствие на болести като диабет от втори тип, сърдечно-съдови заболявания, онкологични заболявания, затлъстяване и пр.

Вредата, която носи заседналият живот, не може да бъде превъзмогната само с физически упражнения у дома, категоричен е професор Франсиско Лопес-Хименес. Той работи в клиника Майо, щата Минесота.

Здраве

Професорът подчертава, че е важно хората да имат активен начин на живот изцяло в ежедневието си и да не се заседяват прекалено дълго време. Ако човек стои прав 4 часа на ден, ходи 2 часа по време на работния процес и посвещава поне час на задълженията вкъщи, ще изгори много повече калории, отколкото ако беше тичал в продължение на час. Поне така твърди професорът.

Повечето хора живеят изключително заседнал начин на живот. Една от основните причини е, че работата им с свързана със стоене на едно място в офис. Тъй като на тези работни места няма как човек да стои прав и да си върши работата, Лопес-Хименес съветва работодателите да се погрижат за своите подчинени.

Според него трябва да се закупят бягащи пътечки или офисите да се снабдят и с бюра, на които човек може да си върши работата прав. Ако човек всеки ден заменя седенето на стола с два часа ходене, обиколката на талията му ще се намали със средно 7.5 см. Индексът на телесната маса мъж ще намалее средно с 11 на сто, обяснява ученият.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати