Първа помощ при прегряване на тялото

Слънчев удар

За да избегнете прегряването и слънчевия удар през горещите месеци, най-разумно е да се вслушвате в многобройните съвети, които ни дават знайни и незнайни специалисти. Носенето на предпазни средства като шапката е изключително важно, особено ако сте на пряка слънчева светлина.

Освен това изобщо не е препоръчително да пътувате в най-горещите часове от деня. Не на последно място, приемането на течности и то най-вече на вода, могат да ви помогнат да се предпазите от прегряване на тялото или слънчасване.

Най-честите симптоми при прегряване на тялото са забързаният пулс, гадене, често придружено с повръщане, трудно дишане, изпотяване, зачервяване и изсъхване на кожата. А най-първият симптом е високата температура. Това състояние задължително трябва да се лекува и на него трябва да се погледне сериозно, защото взетите навреме мерки и правилната реакция могат да избегнат увреждания на органите в тялото.

Ако попаднете в ситуация, където някой е слънчасал, можете да му помогнете да се почувства по-добре. Това може да стане само и единствено ако слънчасването не надвишава средната степен за прегряване на организма. Това състояние се характеризира с температура между 38 и 40 градуса, повръщане, главоболие и пр.

Слънчасване

По-тежки състояния не могат и не трябва да бъдат лекувани вкъщи. До средна степен на прегряване можете да сложите човек да си почине на проветриво и сенчесто място. Давайте му да приема течности и го накарайте да съблече дрехите си. Под течности специалистите разбират вода или евентуално някакви сокове. В никакъв случай не му давайте кофеинови или алкохолни напитки.

Какво да правите, ако пострадалият има сериозна степен на слънчасване – при това състояние се наблюдават освен изброените симптоми, още бълнуване, често загуба на съзнание:

- Незабавно извикайте бърза помощ – дори да се забавят, поне ще ви обяснят как адекватно да реагирате на създалата се ситуация;

- Най-важното е пострадалият да бъде охладен – поставете човека на прохладно място - задължително на сянка. Махнете дрехите и обтрийте тялото му с хладна вода. Лед можете да сложите на следните места – на челото, под мишниците и слабините. В никакъв случай не слагайте лед върху главата му.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати