ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Кога и защо се прави Електромиография

Кога и защо се прави Електромиография

Електромиография

Електромиографията (ЕМГ) всъщност е медицинско изследване, което помага да се диагностицират различни болести, които са свързани с мускулите, както и периферните нерви. Изследването се прави в следните случаи:

- Да се открие някакво заболяване, което може да доведе до увреждане на нервите или мускулите, както и връзката помежду им – например дисковата херния, амиотрофична латерална склероза;

- Изследването може да се проведе и за да установи каква е причината за усещане на слабост в мускулите, потрепване или парализа. Тези симптоми могат да се дължат на заболявания на мускулите, нервите, гръбначния мозък и пр.

Как се провежда изследването и каква е предварителната подготовка за него?

Няма никакво предварително подготвяне за електромиографията. Може би единственото, което трябва да направите, е да не нанасяте никакви козметични продукти на зоната, която ще бъде изследвана. Важно е телесната температура да бъде нормална, затова ако пациентът е стоял на студено, специалистите обикновено изчакват, докато температурата му се нормализира.

В случай че приемате някакви медикаменти, включително антиагреганти и антикоагуланти, задължително уведомете лекаря си.

По време на изследването на ЕМГ, пациентът трябва да бъде в легнало или седнало положение. Изследването включва най-често две части:

Етапи на електромиографията

- Първата е изследване на нервната проводимост, което се прави с помощта на електроди – те се слагат върху кожата на пациента. С това може да се направи оценка на функцията на мотоневроните. Електродите, които са залепени за кожата, провеждат електрически стимул към нервните влакна. Резултатите, които се получават вследствие на този стимул, се записват във вид на вълнова графика;

- Втората част от изследването предвижда слагане на мънички иглени електроди в мускулите – благодарение на тях може да се отчете каква е електрическата активност на мускулите. Изследването може да бъде направено в различни състояния на мускулите – в покой или при съкращение;

Изследването трае между половин и един час, а докато се провежда, пациентът може да усети изтръпване или потрепване на мускулите. Не може да се определи болезнено ли е или не изследването, тъй като това зависи от индивидуалния праг на болка на пациента.

Възможни ли са усложнения при електромиография?

Наблюдават се много рядко – възможно е инфектиране или кървене на мястото, където са забодени иглените електроди, както и леко подуване там, където са били електродите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати