Диабет тип 2 уврежда мозъчните функции

Диабет

Едно ново изследване определя заболяването диабет тип 2 като свързано с последващи проблеми с кръвотока на мозъка. Според учените това довежда до спад в мисловните функции на човека, както и нарушения на паметта.

При диабет тип 2 тялото не използва инсулина ефективно и в крайна сметка не може да произвежда достатъчно от него, за да контролира нивото на глюкоза в кръвта. Инсулинът е хормон, който е от решаващо значение за метаболизирането на въглехидрати в храната.

Решението на проблема се уповава на методи и средства, които стимулират кръвообращението и разширяват кръвоносните съдове в мозъка.

Проучването е финансирано от Националния институт по застаряване на населението на САЩ, от Американската диабетна асоциация, от Националния изследователски център и Харвардския научен център.

Анализите до момента посочват още, че повече от 29 милиона души в САЩ са с диабет, като близо 1/2 от тях са с поставена диагноза захарен диабет тип 2.

Памет

Цифрите са базирани на изследване на 40 души, които са със средна възраст около 66 години. От участниците 19 били диагностицирани с диабет тип 2, а останалите 21 били без проблеми в нивата на кръвната захар.

На всички доброволци били направени редица изследвания, сред които ЯМР, измерване кръвните нива на глюкоза, изследвания, определящи наличието на възпалителен процес в организма, както и тестове, отчитащи способностите за запаметяване, както и мисловните такива.

Те били проведени в началото на проучването, както и на втората година след това. При последните тестове се оказало, че при доброволците от проучването, които били с диабет тип 2, на втората година е бил налице намален приток на кръв към мозъка, в резултат на което се е стигнало и до промени в техните мисловни способности.

С времето учените установили, че наличието на възпаления в тялото също провокират нарушен приток на кръв към мозъка, следователно и до промени в мозъчната дейност. И всичко това е независимо дали диабетът е бил контролиран и следен от специалист.

Установено било още, че с 65 % е намалял кръвният поток към мозъка при пациентите с диабет тип 2. Разбира се изследователите оценили и факта, че самият диабет тип 2 е свързан с възпалителни промени и стрес на клетъчно ниво, което само по себе си може да доведе до промени в лумена на кръвоносните съдове и в частност на мозъка.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати