Симптоми при недостиг на силиций

Недостиг на силиций

Силицият е важен химичен елемент и един от най-често срещаните минерали, открити в земната кора. Откриващ се в глината и пясъка, както и в кварца и гранита, той е ценна хранителна съставка.

Ползите и нуждите на човешкият организъм от силиций са много, а липсата му може да доведе до сериозни здравословни последствия.

Установено е, че силиция подпомага и укрепва съединителната тъкан и здравината на костите, също и е нужен за ноктите, косата и кожата. В противен случай при недостиг на химичния елемент може да се стигне до развитието на атеросклероза, безсъние, редица кожни заболявания и туберкулоза.

В човешкото тяло силиция присъства под формата на силициева киселина и благодарение на него се засилват ползите от постъпилия витамин D, калций и глюкозамин.

Най-общите и видими симптоми при дефицит на силиций включват начупени нокти, слаба и начупена коса, бръчки по лицето и бързо стареене на кожата.

Установено е, че силиция е нужен за костите, като поддържа тяхната гъвкавост, увеличавайки колагена в тялото.

Едновременно с това подпомага по-бързото заздравяване на костните фрактури. Алопецията също може да се избегне с прием на храни, богати на силиций. Така се насърчава растежът на косата, както и се засилва нейният блясък.

източници на силиций

Най-важните източници на силиций са ябълките, зърнените храни, суровото зеле, фъстъците, морковите, лукът, краставиците. Също елементът се открива в продукти като тиква, мед, риба, нерафинирани зърнени храни, овес, бадеми и портокали. По-големи количества са налице в твърдата вода и сравнително по-малко в меката вода.

Силицият предотвратява алуминиева интоксикация. Установено е, че по-големи количества от елемента алуминий се намират в мозъчни лезии на пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер. А силицият чрез свързване с алуминия предотвратява абсорбцията на последните в стомашно-чревния тракт и така може да се намалят признаците и симптомите на алуминиева токсичност, в частност тези на Алцхаймер.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати