На какво се дължи тревожното разстройство

Тревога
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Тревожността се характеризира с учестен пулс и треперене на ръцете. Най-често се появява в стресови или опасни ситуации, а медиците обясняват, че това е нормалният отговор на организма при подобни обстоятелства.

Тревожното разстройство, от своя страна, е ментално състояние, което трае минимум шест месеца, обясняват лекарите. Характерно за него е т.нар. дистрес, който пречи на човек да води нормален начин на живот.

Кога може да се отключи тревожността? Възможно е да се появи заради различни фобии. С тях е свързано и социалното тревожно разстройство, което представлява прекалено притеснение от негативните оценки на хората около нас или от публично смущение.

Съществува и още един вид тревожно разстройство – генерализирано. Отличителна черта при него е, че човек започва да се тревожи прекалено и да изпитва силно притеснение от обичайни и всекидневни дейности.

Как се случва всичко това в човешкия организъм? Амигдалата в мозъка е отговорна за всички човешки емоции, включително и за страха. Именно тя „казва“ на хипоталамуса да премине в режим „бий се сега или бягай“.

Тревожно разстройство

Това от своя страна довежда до освобождаване на епинефрин, заради който се повишава сърдечният ритъм на човека, покачва се и кръвното налягане.

Заради всичко това, симпатиковата нервна система става свръхактивна, допълват специалистите. Това може да доведе до физически симптоми, които често се наблюдават у хората, които имат панически атаки.

Често се случва хората да се опитат да решат проблем като тревожността с психоактивни вещества и алкохол. Смятат, че това е някаква защита срещу подобно състояние.

Разбира се, специалистите в никакъв случай не подкрепят подобно „лечение“ – то не само няма да подобри състоянието на човек, но е възможно да създаде и други проблеми в бъдеще.

Тревожността може да бъде без причина, остра, тоест с внезапно появяване или хронична. Според своята интензивност, тя се разделя на лека, умерена, тежка или паника – последната се характеризира с физически симптоми като задушаване.

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати