За какво е полезно климатолечението

Климатолечение

Климатолечението представлява комбинация от прилагането на терапевтични и рехабилитационни средства на фона на климатични условия, които да засилят лековития ефект.

Така според здравословното състояние на човека може да се прилага студ или топлина, вода или въздух и редица други, които да подпомогнат оздравителния процес.

Използването на природните ресурси е средство за лечение на хората, а понякога и атракция. В отделните държави природата осигурява различни начини за климатолечение. И макар че в България то не е твърде развито, има много богатства на природата, подпомагащи този иновативен, модерен и полезен метод на лечение.

С възможностите да се използват естествени източници като слънцето и вода по крайбрежието, чистият въздух на морето и в планината, предимствата на пещерите, изборът на хората, желаещи да си помогнат, е голям.

Благодарение на тяхното пряко влияние върху човешкото тяло климатичните фактори повишават устойчивостта на организма като цяло. Климатолечението подобрява адаптационните му възможности с аеротерапията, симпатико-адреналната неврохуморална регулация посредством хелиотерапията. А таласотерапията повлиява функционирането на кръвоносната система, респираторната, локомоторната, както и центъра за терморегулация.

Таласотерапия

Аеролечението, от своя страна, предполага продължителен престой на открито, 24 часов такъв, при който дори спането е навън. Този метод е подходящ за хора със заболявания на миокарда, но без ритъмни нарушения, а също и за такива с коронарна атеросклероза, сърдечна коронарна болест, есенциална хипертония I и II степен, хронични респираторни заболявания и редица други.

Използването на климатотерапията изисква много високи познания относно ефектите на климатичните фактори върху човека и неговото здраве. Това важи и за здравословните проблеми на човек и кое климатолечение би било най-подходящо.

Така например престоят на височина между 400 и 1000 метра, както и този между 1000 и 2500 метра се оказва много благоприятен за хора с хронични възпалителни заболявания на дихателната система.

За страдащите от бронхити, трахеити, бронхиална астма, заболявания на кръвоносната система (различни видове анемия, хронична левкемия, лимфогрануломатоза), при хронични тонзилити, болести на нервната система престоят на такава надморска височина е особено подходящ.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари