Боровата смола - новият хит сред билкарите

Борова смола
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Последният хит сред лекарствените мазила е боровата смола. Бурканчета с полезната ароматна смес се предлагат наред с мед и домашни сладка на сергии в родните планински курорти.

Нещо повече - ако досега същите тези селища преписваха безброй лечебни свойства на мурсалския чай, това лято негово място беше иззето от боровата смола.

Според билкарите, предлагащи церителната субстанция, тя е в състояние да излекува какво ли не. Многофункционалният лек се препоръчва дори за справяне със слепота и дихателни проблеми, предава НовинарБг.

Така хвалената борова смола може да се намери в няколко разфасовки. Има я както в 20-милилитрови бурканчета, така и в опаковки от половин литър. Цената на мехлема е различна - зависи и от разфасовката и от търговския нюх на продавачите. В Рила например може да се намери за 10 лева, а в Банско, където гъмжи от туристи, цената е по-висока.

Народните лечители са повече от убедени, че уханната смес е много полезна. Преписват я при редица неприятни състояние като изгаряния, мехури, отоци. Можела да повлияе благоприятно ишиас, бъбречни заболявания, ревматизъм, подагра и др.

Борова смола

Също толкова чудодеен ефект боровата смола има и върху кожата. Мазилото подхранва, омекотява и изглажда загрубялата кожа. Освен това почиства и подмладява.

Народните лечители обясняват, че заради кръвоспиращия си и антисептичен ефект може да се ползва за по-бързото заздравяване на порезни рани и охлузвания. Нужно е просто да се нанесе върху увредения участък от кожата.

Оказва се, че ароматната смес може да пребори и проблеми на дихателната система като хрема и хронична кашлица. За целта болният трябва да затопли смолата и да вдиша дима, който ще се образува. Същият дим може да се ползва и за изостряне на зрението и най-вече за справяне с така наречената кокоша слепота.

Боровата смола може да се използва и при направата на домашен балсам за устни. Достатъчно е субстанцията да се смеси в съотношение 1:1 с олио или зехтин. Дъвченето на съставката в твърдо състояние пък помага за стягането на венците и предпазването на зъбите от кариес.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати