Как да разпознаваме опасните бенки

Бенка
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Бенките могат да се появяват на различни места по тялото, като определени изменения в техния вид могат да сигнализират за опасно заболяване. Затова внимателно трябва да оглеждаме бенките си за тревожни признаци.

Голяма част от бенките са доброкачествени образувания и нямат нужда от третиране или лечение, но когато развиват промени, застрашаващи живота и здравето, веднага трябва да отидете на преглед.

Лекарите казват, че има няколко основни изменения, които правят бенките опасни:

1. Промяна в пигментацията – бенките могат да бъдат кафяви, черни, а някои от тях могат да имат и синкав отенък. Това се дължи на количеството меланин в тях. Когато обаче настъпи рязка промяна в цвета и те потъмнеят или избледнеят, трябва да потърсите лекар;

2. Увеличаване на размерите - злокачествените бенки за кратко време увеличават своите размери. Това най-често се случва в хоризонтална посока и е видимо. Но когато образуванието расте в дълбочина, промяната в размерите може да е едва забележима;

Меланом

3. Зачервявания около бенката – когато около бенката се появи зачервяване, това е знак за възпалителен процес в тялото. Една от причините за подобно възпаление са растящи туморни клетки;

4. Поява на пигментни петна около бенката - ако промените в бенката са предизвикани от тумор, по повърхността на кожата се появяват пигментни петна;

5. Появяват се усещания – когато от бенката усещате сърбеж, дразнене или болка, често това е сигнал за нарастващо туморно образувание.

При появата дори само на един от тези симптоми, веднага трябва да се консултирате с дерматолог, който да ви прегледа и ако се наложи, да отстрани проблемната бенка.

Най-предпочитаният метод за премахването им е така наречената хирургична ексцизия - изрязване в здрава кожа, което не крие никакви рискове за пациента.

Бенката може да бъде отстранена и чрез третиране с течен азот или премахната с лазер.

Но за най-резултатно се счита оперативното отстраняване, тъй като от последните два метода съществува риск от поява на рецидив.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати