ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Анорексия и булимия мъчат 40 000 българи

Анорексия и булимия мъчат 40 000 българи

Булимия

Четиридесет хиляди са страдащите от анорексия и булимия в България. Това сочат данни на НСИ и СЗО. За жалост, двадесет процента от тези хора не успяват да се справят с коварните хранителни разстройства и умират.

Въпреки това експертите заявяват, че ако заболяването се открие навреме, то пациентът може да го надмогне.

Хранителни разстройства се срещат и при доста младежи у нас, ето защо е от голямо значение родителите да обръщат внимание на храненето и поведението на своите наследници, и ако забележат нещо притеснително да не се притесняват да разговарят с лекар.

28 специалисти изготвят Национална програма за хранителните разстройства по препоръка на МЗ, казва Росица Камараш, изпълнителен директор на фондация Природа и здраве за България, която се занимава с профилактика, ресоциализация и лечение на децата с хранителни разстройства.

Булимията и анорексията са заболявания, свързани с нарушения на хранителното поведение. При анорексията е налице поднормено тегло. Въпреки това пациентът продължава да ограничава приема си на хранителни продукти и да гладува.

Анорексия

Той живее в постоянния страх, че може да напълнее и прави всичко възможно това да не се случи. Хората, страдащи от анорексия, обикновено изпадат в депресия и избягват социални контакти.

Ако анорексията не бъде преборена, организмът на болния бива атакуван и от други заболявания. При липса на лечение краят е фатален.

Булимията от своя страна се характеризира с консумация на големи количества хранителни продукти, след който болният опитва да прочисти тялото си с повръщане или чрез прием на очистителни вещества. И тук надделява маниакалният стремеж към слаба фигура.

Според Камараш анорексията и булимията се срещат често в елитните езикови гимназии у нас, тъй като там стресът е много голям и конкуренцията между самите ученици също. Всичко това в даден момент довежда до психическо изтощение.

Ето защо тук е много важна връзката между родителя и детето. Майките и бащите са тези, които трябва да следят тяхното дете да се храни редовно и пълноценно, и да не превръща желанието си за слабо тяло в мания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати