Учените на крачка от създаването на универсална ваксина срещу грип

Ваксиниране

Американски учени твърдят, че са една стъпка от създаването на ваксина, която ще предостави вечна защита срещу всички видове грип.

Ако успеят, това ще бъде Светият Граал на дългогодишните имунизационни усилия за борба с вирусното заболяване, убиващо ежегодно повече от половин милион души, пише Дейли Мейл.

В момента два отделни екипа твърдят, че са намерили начин да се създаде ваксината с помощта на техника, която е насочена към непроменящото се ядро на грипния вирус.

В последните 100 години е имало няколко убийствени пандемии. Най-страшен е примерът с испанския грип, който е убил повече от 20 милиона човека през 1918 година. В основа на повечето лекарства срещу грипа са били разработките именно на този смъртоносен вид на вируса.

Досега обаче учените са насочвали усилията си в тази част на грипа, която постоянно мутира. Това налагаше всяка година здравните служители да измислят нови противогрипни коктейли.

В двете проучвания, публикувани в научния журнал Нейчър енд сайънс, изследователите са тествали новите ваксини върху мишки, порове и маймуни. Формулите атакували стабилната част от вируса.

Първите резултати били повече от обнадеждаващи. Вирусните клетки били бързо унищожени, а животните създали имунитет срещу заболяването, независимо на какъв негов щам били излагани в последствие.

Ваксина

Научният пробив бил постигнат посредством веществото на протеинова основа хемаглутинин. То директно влияе на ядрото на вируса, което по същество остава непроменено и не мутира като други части от него.

Досегашните провали се дължаха на неуспеха на учените да накарат хемаглутинина да предизвика имунна реакция в организма на лабораторните животни, която да неутрализира вируса и да атакува и унищожи заразените клетки.

Пробивът дойде през 2008 година, когато работещите в тази област откриха необичайни антитела при хората, които позволяват на хемаглутинина да се свърже за постоянно с грипния щам. Двата екипа, разработващи универсалната грипна ваксина, са стъпили точно на това изследване.

Ваксинирани с новата ваксина лабораторни мишки се оказали напълно защитени срещу всякакви видове грип. Очаква се в близките две години екипите да получат разрешение да проведат опити върху хора.

Ако и тези тестове дадат същия резултат, универсалната грипна ваксина може да се появи на пазара в началото на 2020 година, твърдят учените.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати