Забранени храни при наличие на астма

Хранене при астма
3 броя неопренови маски за многократна употреба-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
25.50 лв.
Виж ››

Астмата е едно от най-широко разпространените заболявания на дихателната система. Представлява рецидивно състояние, което поразява предимно бронхите. Характеризира се с пристъпи на кашлица и синдром на задушаване, които са следствие на спазъм, засилена секреция и оток на лигавицата на дихателните пътища.

При наличие на брохниална астма специалистите изразяват противоречиви мнения относно храненето. Едва при 1 % от възрастните с астма тя е съпроводена от хранителна алергия. Според други специалисти в областта процентът е по-висок. При наличие на подобна хранителна астма, пристъпите се проявяват следствие на консумация на растителни продукти.

Лечението на бронхиалната астма включва противовъзпалителната терапия, съчетана със симптоматично лечение с медикаменти. Съществена роля в него има и храненето. То се различава при отделните видове астма, както и при различните начини, с които се подхожда към състоянието.

В диетата, която се прилага при астма, на страдащите от болестта се налага да изключат от менюто си много храни, дори да нямат потвърдени данни за непоносимост към едни или други продукти.

Обикновено лекуващият лекар налага хипоалергенна диета. При нея са забранени всички храни, които теоретично могат да доведат до каквито и да било алергии. Това са мляко, ядки, фъстъци, яйца, риба, раци, шоколад, мед, цитруси и други.

Астма

Във втората група със забранени продукти при астма влизат т. нар. неспецифични дразнители. Това са острите и солени изделия, алкохолни напитки, кафе, подправки, всякакви бульони и сосове. Забранено е и пушенето на цигари.

При астма трябва да се ограничи и приемът на въглехидрати, най-вече захари и всякакви храни, които ги съдържат в себе си. В диетата по време на лечението болният трябва да редуцира приема на вода до 0.8-1.0 л за денонощие.

Според специалистите хранителните ограничения при астма трябва да са само насочващи, но не и задължителни. Според тях диета, която ограничава тези продукти, се налага само при бронхиална астма с проявена алергична реакция към конкретни храни и най-вече когато това е потвърдено чрез медицински изследвания.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати