Здравето на децата зависи от здравето на майката

Бременна

Жените трябва да се хранят здравословно не само докато са бременни – дамите трябва да внимават с храната и преди да заченат. Това показват резултатите от скорошно проучване. Това ще намали значително опасността от различни болести при децата им, включително и сърдечни заболявания.

Изграждането на правилни хранителни навици са добри и за майката, и за бебето, допълват експертите. Проучването е американско и в него са участвали около 19 хиляди жени.

Те са разпитвани за това какви са били хранителните им навици по време на бременността и една година преди да заченат, съобщава Би Би Си. В края на анкетата се оказва, че половината участнички са родили дечица със сърдечни проблеми, а другата половина са имали напълно здрави деца.

Специалистите започнали да сравняват хранителните режими на жените, за да видят има ли това значение развитието на плода.

Оказва се, че здравословният режим на хранене носи много по-малък риск от заболявания на сърцето, отколкото безразборното похапване на всичко, категорични са американците.

Бебе

Жените, които попадат в графата на най-здравословно хранещи се, са около една четвърт – също толкова са и дамите, които по никакъв начин не се замислят каква храна консумират.

Учените твърдят, че първите (любителките на здравословното) имат по-малък риск да родят дете със сърдечни проблеми, за разлика от втората група бременни, дори и да пушат цигари.

В по-голямата част от случаите уврежданията при децата се получават през началните стадии на развитиe на фетуса, обясняват учените.

Разбира се, има и заболявания, между които и сърдечни, които се появяват в резултат на генетичен дефект.

Здравословното хранене означава в менюто на майката да са включени достатъчно витамини и минерали, без да се прекалява с нищо или пък да се изключват храни. Задължително в менюто й трябва да има много плодове и зеленчуци, няколко вида ядки, месо и риба.

Разбира се, ако жената има непоносимост към някоя от храните, просто ще я изключи от менюто си, подчертават специалистите.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари