ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Опасно: Рак дебне от дезодорантите

Опасно: Рак дебне от дезодорантите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k462
Дезодорант
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Учените алармират за тревожни данни относно употребата на дезодорантите. В тях се съдържат голямо количество парабени, които се откриват и в множество от образците от тъкани на жени с рак на гърдата.

За потенциалната опасност от парабените в научния свят се говори още от 1998 година. Учените твърдят, че тези химически съединения, използвани като консерванти, имат естрогенни свойства. Когато бъдат приложени директно върху кожата, това провокира развитието на рак на гърдата.

Парабените представляват химични съединения, които се добавят във всякакви козметични, фармацевтични и хранителни продукти, под формата на консерванти.

Въпреки обезпокояващите данни относно употребата им това не пречи на производителите да ги влагат в редица хранителни продукти, както и в почти всякаква декоративна козметика, хидратиращи средства, дезодоранти, пяна за бръснене и дори паста за зъби.

Тези химикали навлизат най-вече през кожата, което прави дезодорантите и всички продукти, които се нанасят директно върху нея, едни от най-опасните в тази насока.

Подмишница

Група изследователи от университета Рийдинг, под ръководството на д-р Филип Дарбар, са провели щателно изследване на тъкани от жени с рак на гърдата. По 99% от взетите малко под 200 образци, е открит поне по един парабен. В 60% от пробите пък е имало по над пет.

Въпреки получените резултати учените смятат, че е рано да се правят крайни заключения. За да се установи пряка връзка между парабените и рака на гърдата, са нужни още тестове и изследвания.

В своята същност парабените са консерванти, които са предпочитани от производителите поради своето ясно изразено антибактериално свойство.

Те не позволяват в продукта да се развиват гъбички, с което удължават срока му на годност многократно. Друг плюс е, че са евтини, нямат вкус, аромат и цвят и могат да се вложат буквално във всичко.

Защитниците на парабените твърдят, че тези субстанции не причиняват раздразнения при хора с нормална кожа. Дори те обаче не могат да отрекат, че при хора с изразена алергия към тези субстанции, употребата на продукти с парабени може да доведе до сериозни зачервявания и раздразнения на кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest