От домашната прах ни нападат над 9 000 различни микроби!

Домашна прах

Нови данни от изследване на американски учени от университета на Колорадо в Боулдър показват колко опасна е всъщност домашната прах. Те са установили, че в нея има средно над 9 000 различни микроби.

При проучването учените са взели проби прах от 1 200 жилища. В тях са открити различни видове микроби, които варират спрямо това къде се намира домът, какви хора живеят в него и дали те притежават домашни любимци. Също така под внимание е взето дали в дома живеят само мъже или само жени, тъй като и това оказва голямо значение.

В най-честия случай в прахта се откриват над 2 000 вида гъбички. Съставът на екосистемата им обаче се различава спрямо местоположението. По-голямата част от тях попадат в дома през вратите, отворените прозорци и дрехите, които носим навън. Сред останалите открити микроби има над 7 000 вида стрептококи и стафилококи, характерни за човешката кожа. В домовете с домашни любимци, както и тези с недобра хигиена, има още и бактероиди и фекални бактерии, които са свързани с изпражненията.

Учените обясняват, че данните не са повод за притеснение. Само малка част от откритите микроби и бактерии могат да предизвикат алергии и болести. Останалите са безвредни, а някои - дори полезни.

Авторите на проучването обясняват, че това е поредното доказателство, че микробиите са навсякъде около нас – по кожата, вещите и в домовете ни. И въпреки че проучването е проведено в САЩ, то данните от него са валидни за всеки дом по света.

Разминаване обаче има и то се отнася до акарите – вредните обитатели на домашната прах. В Европа преобладаващите акари са Dermatophagoides pteronyssinus, а в Америка - Dermatophagoides farinae. Сам по себе си, този близък до кърлежите и паяците като вид, спадащ към членестоногите паякообразни, не представлява особена опасност за човека. Микроскопичните размери на акарите обаче им позволява да нанасят върху нас агресивни набези, които не усещаме.

Алергии

Опасността от акари идва от белтъците, които отделят при метамолитните си жизнени процеси. Така екстрементите им остават навсякъде и могат да доведат до алергична реакция от страна на чувствителния към тях организъм. Те са главни виновници за астматичните пристъпи и алергиите като цяло.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати