Имате ли проблеми с щитовидната жлеза? Направете този тест

Щитовидна жлеза

И сами може да разберете дали имате проблеми с щитовидната жлеза. Нужна ви е само йодова тинктура от 5% и дори у дома може да откриете страдате ли от нарушена функция на щитовидната жлеза.

За да тествате функцията ѝ, върху памучен тампон или клечка за уши сипете от йода. След това нарисувайте решетка върху предната част на шията.

Когато го направите, трябва да следите само за колко време тази решетка ще изчезне. Ако избледнее за по-малко от 3 часа, означава, че имате силен недостиг на йод.

Но ако решетката е видима над 6 часа, откакто сте я изписали, това показва, че йодът не се усвоява, което е признак за хипертиреоидизъм.

Ако йодните ивици изчезнат между 3 и 5 часа от шията ви, това означа йодообменът в организма ви работи нормално.

Макар че медиците не отричат ефективността на този метод, те напомнят, че това е само ориентировъчен начин за определяне на функцията на щитовидната жлеза.

За конкретна диагностика се назначава много по-подробни медицински изследвания. Точни резултати относно работата на щитовидната ви жлеза може да получите само след лабораторни изследвания.

хипотиреоидизъм

Предложеният метод е груб вариант за установяване на хипертиреоидизъм – излишък на йод, и хипотиреоидизъмнедостиг на йод, като и двата случая се констатира проблем с щитовидната жлеза, тъй като тя контролира йодообмена в организма.

Но нарушения с щитовидната жлеза се регистрират и при дисбаланс на щитовидните хормони, които този тест не открива.

Методът е напълно безопасен, стига да използвате споменатата йодова тинктура от 5%. Тестът показва дали организъм ви има нужда от йод, като е използван от години.

Заболяванията на щитовидната жлеза са едни от на-сериозните, които засягат организма. Често когато симптомите станат явни, състоянието се е усложнило и е засегната дейността и на други органи.

Щитовидната жлеза контролира количеството на едни от най-важните хормони в тялото. Затова още при първите признаци на тези заболявания трябва да потърсим лекар.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати