ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Лечебните извори в България

Лечебните извори в България

Извор Клептуза

България е страната с най-много минерални извори в световен мащаб. Минералните води са различни и всяка от тях помага при лечението на различни видове заболявания. Някои от тях се пият, а други лекуват директно през кожата при накисване.

Едни от най-добрите минерални извори в Бългрия са в Банкя. Те имат лека минерализация и малка водна твърдост. Нямат мирис, бистри са и безцветни. Добри са за пиене и се използват за лечение на смущения в нервната система, заболявания със сърдечната система и нарушена обмяна на веществата.

Друг популярен минерален извор се намира в Сандански. Той е разположен в долината на река Санданска Бистрица и е международно признат. Общо в община Сандански има шест флуорни, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви извора. Те лекуват възпалителни ставни заболявания и заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища.

Град Девин е популярен със своя балнеолечебен център. Минералните води за него идват от няколко извора с голяма дълбочина. Те се добиват с помощта на дълбоки сондажи. Използват се за лечение на заболявания на нервната система и опорно-двигателния апарат. Температурата им варира между 16 градуса и 72 градуса.

Водата във Велинград също е известна със своите лечебни свойства. От няколкото находища в района извират над 80 извора с температура между 28–86 градуса, с доказан лечебен състав. Те лекуват множество заболявания - белодробни, неврологични, ставни, стомашно-чревни, чернодробни.

Термоминералните води на Павел баня също са лечебни. Те са бистри и безцветни, с приятен питеен вкус. С тях се лекуват много заболявания - увреждания на централната нервна система и гръбначния мозък, дегенеративни неврологични, кариеси, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, дискова херния, сколиоза, радикулит, спондилолистеза, спондилоатроза, ортопедични заболявания и други.

Минерален басейн

Едва на 73 км от София, се намира още един от балнеолечебните курорти - Момин проход. Лечебните извори там се добиват от 9 извора, а температурата им достига до 56 градуса. Те лекуват хронични и неспецифични заболявания на дихателните пътища, ставни, чревни и кожни заболявания и такива на периферната и централна нервна система. Практиката показва добри резултати и при лечението на постполиомелитни състояния при децата.

Друг известен лечебен курорт в България е Сапарева баня. Градът е богат на чиста планинска вода и чудодейни лечебни извори, за които се твърди, че лекуват всякакви заболявания.

Хисаря е курортът, който поставя основите на развитието на балнеолечение в България. Минералните извори в него наброяват 22, сред които 16 са естествени. Лечебните им свойства се използват при болести на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни неразположения, гинекологични проблеми, кариеси, жлъчно-каменна болест, бъбречно-урологични заболявания, бъбречно-каменна болест, интоксикация и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати