Важните стъпки, когато получите астматичен пристъп

Астматичен пристъп

Едно от най-често срещаните хронични заболявания е астмата. У нас всеки 10-ти българин страда от това заболяване, като 150 000 от общия брой са деца. Астматичните пристъпи са обичайни за засегнатите от астма. За да се справим с тях, трябва да знаем какво точно да направим, когато се случат.

Бронхиалната астма е хронично заболяване на дихателните пътища. Характеризира се с алергично възпаление, обратимо стеснение на бронхите и патологично повишена реакция към различни дразнители. Тя се развива следствие на наследственост, контакт с алергени, цигарен дим, затлъстяване и честите и/или тежко протичащи вирусни инфекции.

През последните години промишленото и непрестанно замърсяване на въздуха промени структурата на природните алергени и те стават все по-агресивни към тъканите и имунната система. Това води до по-силен отговор на организма под формата на тежки астматични пристъпи.

Добре е да се вземат превантивни мерки за предотвратяване на астматичните пристъпи в домашна обстановка. В дома не трябва да се пуши. Задължително е да се премахнат всички килими, пътеки, мокети и плюшени играчки, тъй като те са силен магнит и благоприятна среда за развитие на акари. Домашната прах трябва да се почиства редовно, дори на най-трудните места.

Когато в дома има домашен любимец и някой от членовете на семейството получи астматичен пристъп, е почти сигурно, че животното е причината. Ако това се случи, ще се наложи да се разделите с него.

За да се избегне астматичен пристъп, е добре в дома да няма цъфтящи растения, тъй като алергизиращите полени се развиват в тичинките на цветовете им. Освен това уханието, което се носи от тях, дразни страдащите от астма. Като цяло трябва да се избягват всякакви силни миризми, независимо от източника.

Астма

При астматичен пристъп трябва да се действа веднага. Първата стъпка е инхалацията с вентолин чрез инхалатор или инхалер. Дозата и броят на инхалациите се уточнява предварително с пулмолог. Това действие се предприема само от хора, които вече са имали астматичен пристъп и лекарят им е назначил терапия и лечение.

Когато сте наясно със състоянието, трябва да избягвате алергизиращите фактори. Освен това е задължително винаги да носите в себе си медикаментите за бързото овладяване на пристъпа - антихистаминови препарати и инхалаторна форма на вентолин.

Когато получите астматичен пристъп за пръв път, то трябва незабавно да излезете навън. Ако сте сред природата, по най-бързия начин напуснете мястото, тъй като явно нещо около вас предизвиква състоянието. Следва незабавна консултация с лекар, най-добре пулмолог. Той ще назначи терапия според тежестта на астмата.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати