Обездвижването взема повече жертви от тютюнопушенето

Обездвижване

В ерата на компютърните технологии обездвижването е все по-често срещан проблем. Оказва се, че то може да причини не само физически, но и психически проблеми, а според специалистите обездвижването взема повече жертви от пушенето.

Изследването посочва, че обездвижването засяга по-често жените.

Тези данни са на Европейския център за икономика и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research), като това проучване е поръчано от организаторите на кампанията Бъди активен. В резултатите от проучването се посочва, че един на всеки четирима души в Европа има заседнал начин на живот. При младите проблемът е още по-сериозен – оказва се, че четирима на всеки пет младежи страда от обездвижване.

От друга страна, отбелязва се, че липсата на физическа активност причинява смъртта на 500 хиляди европейци само за една година. Обездвижването струва на Стария континент над 80 милиарда евро за една година – това е с пет милиарда повече, отколкото отделя светът за лекарства против рак за същия период.

Вследствие на заседналия начин на живот човек може да се разболее от диабет от тип 2, рак на дебелото черво, хипертония и пр. Тези заболявания по единично са сред най-често срещаните причини за преждевременна смърт. Така и обездвижването вследствие на заседналия начин на живот взема повече жертви за година, отколкото тютюнопушенето.

Идеята е да се намали нивото на обездвиженост с поне една пета – по този начин ще се спасят 100 хиляди живота годишно, споделя Ласка Ненова, която е координатор за Европа на инициативата NowWeMove и MOVEWeek. Освен това ще се спестят и много пари – по изчисления това ще бъдат около 16 милиарда евро за една година.

Спорт

Ненова предлага хората просто да правят ежедневните си дейности с повече движение. Например – може да слезете една спирка преди тази, която ви е необходима, или да изкачите стълбите, вместо да ползвате асансьора.

Разбира се, можете да се отдадете и на по-интензивни тренировки, които освен всичко останало ще ви държат и в чудесна форма – бягане, фитнес и пр. Става дума само за половин час дневно, който обаче може да се окаже жизненоважен – разходете кучето или поиграйте навън с детето и времето ще мине неусетно.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати