ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Овесените ядки пазят от рак на дебелото черво

Овесените ядки пазят от рак на дебелото черво

Овесени ядки

Предисторията на това твърдение води началото си от думите на един ирландски хирург, Д-р Денис Бъркит, който заминава за Африка още през 1950 година.

Там ученът открил, че рискът от развитието на рак на дебелото черво сред африканското население е нисък. В началото д-р Бъркит се сеща именно за разликата в хранителния режим на африканците, за разлика от своите събратя – американците, при които злокачественото заболяване се наблюдава в пъти повече.

Оказало се, че населението на Африка консумира много храни, богати на фибрицаревица, боб и други. Оптималната доза фибри дневно, която да успее да предпази от появата на злокачествени заболявания на дебелото черво, е между 30–35 грама.

Източници на разтворими фибри са овесените ядки, но и триците, ечемикът, ръженото брашно, зелето, ягодите, ябълките, цитрусовите плодове и други.

Рак на дебелото черво

Важно е да се знае, че те способстват и за регулиране стойностите на холестерола в кръвта, захарите, метаболизма.

И сега, близо 70 години по-късно, някои проучвания установяват връзка между богатата на фибри диета и по-ниския риск от рак.

Консумацията на храни, съдържащи фибри, повлиява благоприятно здравето на дебелото черво. Това е така, защото влакната засилват чревната перисталтика и по този начин отпадъчните хранителни вещества се евакуират по-бързо. Те самите при процесите на разграждане отделят вещества, съдържащи канцерогенни субстанции.

Освен това, една бактерия в долната част на червата, разграждайки фибрите, постъпили с храната, довежда до образуването на субстанция, наречена бутират (вид мастна киселина), която има способността да инхибира (потиска) развитието на тумори в областта на дебелото черво и ректума.

Има данни, посочващи богатата на фибри диета и като средство за предпазване от развитието на злокачествени заболявания на гърдата, гърлото, хранопровода.

Съществуват и данни, според които похапването на повече фибри намалява и риска от рак на простатата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати