Средновековният лек с лук и чесън, който цери очни инфекции

Лук и чесън

Учени забъркаха древен англосаксонски лек за очни инфекции, който съдържа лук и чесън, и с изненада откриха, че той лекува по-добре от най-добрите съвременни антибиотици.

Средновековното лекарство е било широко разпространено през IX век. То се е приготвяло от знахари по специална рецепта, предавана от поколение на поколение. В състава му е имало лук, вино, чесън и части от кравешка жлъчка.

Колкото и невероятно да звучи обаче, това лекарство без никакъв проблем успяло да се справи с упорита стафилококова инфекция, с която дори последно поколение антибиотици имат проблеми.

Идеята за приготвянето му хрумнала на микробиолога Фрея Харисън и специалиста по англасаксонска история и история на викингите Кристина Лий от Университета в Нотингам.

Те открили неговата рецепта в средновековна книга с рецепти за лекове и мехлеми, наречена Лечебната книга на Балд (още Medicinale Anglicum).

И както пишело в книгата, специалистите взели праз лук и чесън в равни количества и ги смесили добре. Добавили червено вино и жлъчка на младо биче. Оставили получената смес да престои в меден съд девет дни и получили магическото лекарство.

Всъщност звучи много по-лесно, отколкото е било. Намирането на съставките за оригиналната рецепта затруднило учените, защото за 1000 години сортовете лук и чесън са претърпели големи промени.

Очни инфекции

Съвременните сортове лук и чесън силно се различават от тези, отглеждани през Средновековието. Подобен е бил и проблемът с виното.

Наложило се да им изпратят вино, приготвено по старинна рецепта в Южна Англия. На този фон намирането на кравешката жлъчка се оказало детска игра. Те забъркали отварата и я сложили в стъклен съд с медно покритие.

Девет дни по-късно лекарството било готово. Затова време сместа унищожила всички бактерии, попаднали в нея от чесъна и лука.

Оказало се, че сместа унищожава до 90 % от златистите стафилококи, бактерии и дори устойчивите метицилин резистентни бактериални зарази.

Авторите на откритието са убедени, че древното лекарство би било изключително подходящо за лечение на диабетни язви и други упорити бактериални заболявания.

От горното не бива да се прави извод, че всичко, написано във вестниците, е добро, колкото продуктите на модерната фармацевтика.

В древната книга Medicinale Anglicum се съдържат още редица лечебни методи и рецепти, които разкриват богатата медицинска практика от този период.

Все пак специалистите предупреждават да не се осланяте на бабините рецепти и илачи при лечение на сериозни заболявания, защото един случай далеч не е показателен.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари