Превенция на дископатия

Дископатия

Дископатията е един постепенен и дегенеративен процес, който засяга междупрешленовите дискове. Познато още под наименованието спондилоза, заболяването може да засегне различните области на гръбначния стълб, а именно шийните, гръдните, лумбалните или сакралните региони.

Самите дискове, разположени между прешлените, представляват възглавнички, съставени от хрущяли, благодарение на които се олекотява и улеснява движението на прешлените. Тези дискове също така се явяват и един вид сухожилие, което държи прешлените заедно.

За запазване нормалната и безболезнена подвижност на всяка част на гръбначния стълб е много важна правилната диета в ежедневието, както и спазването на определени навици.

Така например многократното и продължително натоварване, напрежение и натиск върху някои от прешлените, респективно междупрешленовите дискове може да ги деформира. Причинява се затруднение в движението, съпроводено от много силна болка.

Също дефицитът на Витамин А може да е рисков за развитието на дископатия. Много са полезни хранителните продукти, богати на Витамин С, както и студено пресованият зехтин, хрущялът от акула, бадемово или оризово мляко.

Сред другите фактори, отключващи това дегенеративно заболяване, е затлъстяването. Това още веднъж показва как правилната диета и ежедневната физическа активност благоприятстват цялостното здраве и качество на живот на човека.

Зехтин

Има и данни, че продължителни емоции като гняв, страх, безпокойство могат да повлияят и напрегнат мускулите в областта на гръбначния стълб. А това, от своя страна, довежда до износването на междупрешленовите дискове.

Много е важно менюто всеки ден да е разнообразно и богато на плодове, зеленчуци и да се приемат големи количества течности, за предпочитане чиста вида. Също трябва да се избягват пържените храни и всякакви вредни мазнини, които се натрупват в различни части на тялото, включително и в областта на ставите.

Упражненията са също толкова ценни в борбата с дископатията. Те подобряват циркулацията на кръвта и елиминирането на токсините от тялото. Разбира се тренировките през седмицата трябва да бъдат съобразени с възрастта, както и състоянието на гръбначния стълб.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Потребител#269335
Толкова е добра тинктурата че след ката изчезнали болките и поникнали и крила и сега могат и да летят ,измамници спрете да лъжете хората
0
0
Потребител#269335
За масажиращия гел гарантирам не върши нищо от посоченото
0
0
Потребител#239108
Аз бях с двойна дискова херния преди 2 години и лично моята лична лекарка ми препоръча билкова тинктура Ставиксин. И аз тогава като двете анонимни женици , които са писали отдолу, не вярвах особено , но почнах лечение. Подобрение при мен настъпи още на 20 ия ден!!! От човек, който не можех да ходя и пет крачки, аз сама обикалях парка! На 4ия месец вече почти нямах никакви болки , а след още 4 месеца , забравих че имам дискова херния, което не е добре защото пак почнах да вдигам тежести и да не се пазя. За това колко е скъпо ще кажа на анонимните , които пишат глупости и плюват , че преди Ставиксин съм дала за озонотерапия, 300 лв за пиявици1 500 лева за лекарства и за инжекции1 790 лв за кинезотерапии и НИЩО! А Ставиксин 3 опаковки си купувах за 3 месеца за 78 лева!Който може да смята да си направи сам сметката! Аман от разбирачи, които даже не са пили Ставиксини даже нямат и дискова херния! Аз се казвам Димитринка ,не съм анонимна и всеки , който иска да пита за Ставиксин да ми пише! Знам ,че е помогнал и на други хора с дискови херни и много лекари започнаха да го препоръчват!Купува се от аптеки Фрамар
1
0
Потребител#269335
Продукти за наивници лошо и аз се оказах от тях пълна измама.
0
0
Анонимен
Анонимен
01.09.2019 17:34
Съгласна с Джулия - и двата коментара по долу се срещат с променени ишмена по различни здравословни форуми и статии и са фалшиви - написани за да рекламират прескъпия си продукт . Обявения му състав не е нищо такова , което да ви вдигне на крака и да нямате проблеми при дископатии , ишиас и други такива заболявания
Реклама от типа - ,, една баба ми каза ,, и ,, един доктор ми предписа ,, този продукт
Не се връзвайте и разровете добре в нета за да се убедите като мен и Джулия
0
2
Julia  онлайн магазин
И двата коментара са на подставени лица, особено Даниела Васева, която навсякъде по форуми и сайтове рекламира Ставиксин - това е самата собственичка на продукта, не се лъжете!
1
1
Потребител#200017
Здравейте , казвам се Даниела Васева от София. Преди 3 години преживях голям кошмар , когато след два месеца ходене по кабинетите ми откриха медианна дискова херния L4-L5 L5-S1 и то с големи размери. Бях се отчаяла напълно. Имах жестоки болки и не можех изобщо да се движа. Близо 6 месеца лежах по болници, на инжекции и болкоуспокояващи и НИЩО не помогна. Побърквах се от болките в кръста и изтръпналия ми ляв крак. Почнах да не си усещам пръстите на крака, въобще не можех да ходя. Склоних за операция при един професор. Майка ми много се притисни от безпомощното състояние , в което бях изпаднала и реши да се среща с лекари. Един професор като видял снимката казал, че категорично съм за операция и то спешно. Както и да е – щом няма друг начин…
Тогава случайно една позната , която е имала начална форма на остеопороза и се е оправила ми препоръча преди да се оперирам да пробвам билковата тинктура Ставиксин. Реших за последно да направя опит , защото вече всичко бях пробвала и ефект нямаше….След два месеца бях насрочена за операция … но и до ден днешен не съм оперирана.
Започнах пиене на билковата тинктура Ставиксин и усещах след 14-15 дни леко подобрение. Не можех да бъда сигурна дали е от това и продължих пиенето на тинктурата. Между временно ми се оправи стомаха , защото лекарствата ми бяха съсипали червата и не можех да хапна нищо . От ден на ден ставах все по-добре. Болките в кръста постепенно намаляваха, започнах пак да си усещам левия крак…. и “проходих” отново.
Цял живот ще ви бъда благодарна, за това че ме изправихте на крака.
Сега моя позната пие билковата тинктура Ставиксин за артрит и виждам ,че и при нея нещата се подобряват!
1
2
Потребител#269335
Чухте ли какво е станало с нейната позната оправила се е че даже и криле са и покарали
0
0