Дали сте бъдещ самоубиец разгадава нов психометод

Депресия

Психиатри успяха да идентифицират ясен модел на поведение, чрез който личните лекари биха били предупредени, че пациентите им са в депресия и е възможно да направят опит за самоубийство.

След голямо международно проучване изследователите установили, че депресивно-смесените състояния се наблюдават при над 40 на сто от пациентите, които са се опитали да се самоубият. Тези хора се характеризират с депресия, прекалена емоционалност, импулсивност или рисково поведение.

Изследването, което включва клинични прегледи на повече от 2800 пациенти с депресия, е установило, че при онези, които показват поведенчески симптоми като рисковано шофиране, промискуитет или вземането на импулсивни решения, рискът от самоубийство е най-малко 50 на сто.

Констатациите, събрани от изследователи в Испания, Франция, Швейцария, Русия, Италия, САЩ и Великобритания, ще бъдат представени през октомври по време на конференцията на Европейския колеж по Невропсихология в Амстердам.

Самоубийствата главоломно се увеличават в голяма част от света, включително и Великобритания. През 2013 година са регистрирани 6233 самоубийства сред хората над 15, съобщава вестник Индипендънт. От началото на XXI век основната причина за смъртта на младите хора до 20 години е именно самоубийството.

Психиатър

Само през 2015 година процентът на младежите, посегнали на живота си, е 11.9 смъртни случая на 100 000 души. В Обединеното кралство това е най-високият брой от 2004 г. насам, сочат данни на Службата за национална статистика.

Авторът на изследването д-р Дина Попович, психиатър и клиничен изследовател в Университета на Барселона, заяви, че депресивно-смесеното състояние, водещо до желание за слагане на край на живота, настъпва, когато пациентът е бил депресиран. При такива хора се наблюдават симптоми на възбуждане или мания.

В действителност при 40 процента от всички пациенти с депресия, които са опитали самоубийство, имаше депресивно-смесеното състояние, а не просто депресия. Тревожно е, че този голям процент от хора са заплашени от смърт и то по най-неприятния начин – като сложат сами край на живота си, каза Попович.

Успяхме да установим модел на поведение на бъдещите самоубийци. Основна наша задача занапред е да намерим начин да помогнем на хора в такова състояние, казва в заключение тя.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати