Не пренебрегвайте кървенето на венците!

Кървене на венци

Ако венците ви кървят, то това е сигурен знак за наличието на определен проблем. Той варира от грешки в хигиената до сериозно заболяване. Състоянието в никакъв случай не бива да се пренебрегва.

Най-честата причина за кървене на венците е непълното отстраняване на зъбната плака. Това предизвиква тяхното възпаление, което, от своя страна, води след себе си заболявания като гингивит. Остатъците от зъбен налеп с времето води до образуването на зъбен камък. Това завишава риска от кървене и развитието на заболявания като пародонтит.

Кървенето на венците в някои случаи е резултат от агресивното използване на конец и четка за зъби. Ако венците ви са чувствителни и са склонни към кървене, то е най-добре да заложите на по-мека четка. Съветът на специалистите е да се използва мека четка за почистване на устата след всяко хранене.

Това значително намалява риска от кървене. Сред останалите продукти за хигиена на устната кухина е водата за уста. Изберете най-подходящата за вас - солев разтвор или разтвор на кислородна вода. Избягвайте продуктите с алкохол в състава си – те само влошават състоянието.

Кървене от венците се появява и в случаите, в които те са по-чувствителни от друг път. Състоянието е типично за бременни, за жени, приемащи противозачатъчни или лекарства за контрол на менопаузата, както и при провеждането на хормонозаместителна терапия. При някои пък причина са протезите.

Стресът и временният спад на имунитета също причиняват кървене на венците. Добре е в този случай да осигурите на организма достатъчно витамини и полезни вещества чрез храната или комплекс витамини.

Венци

Всяка инфекция в устната кухина предразполага към кървене на венците. Продължителното кървене може да е признак за сериозни състояния като недостиг на витамин С, левкемия, дефицит на витамин К, хеморагични заболявания, идиопатична тромбоцитопенична пурпура и др. Приемът на определени медикаменти като антикоагуланти също може да доведе до кървене на венците.

За да избегнете кървенето на зъбите, посещавайте кабинета на зъболекаря поне веднъж на половин година за почистване на зъбния камък или плака. Освен обичайните хигиенни навици за устната кухина заложете на балансиран режим на хранене и редуциране консумацията на въглехидрати. Това влияе положително както на общото здраве, така и на здравето на вашите венци. Спиране на тютюнопушенето е от особено значение за здравето на вашите венци.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати