Причини за намалени нива на липиди

Витамини
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
Виж ››

Липидите са мазнините в кръвта, а когато се свържат с протеини, се наричат липопротеини. Последните осигуряват енергия за тялото.

Познаваме три вида липопротеини. Това са такива с висока плътност или така нареченият добър холестерол - HDL холестерол, липопротеин с ниска плътност – LDL лош холестерол, и липопротеини с много ниска плътност, при които се съдържа повече мазнини и по-малко протеини (VLDL).

Всяко живо същество има нуждата от мазнини в ежедневното меню, които да доставят на тялото така наречените незаменими мастни киселини. Те са необходими за правилното функциониране на главния мозък, за съсирването на кръвта и предпазване от възпаления.

Мазнините в човека са от жизнено значение за абсорбцията и използването на витамините, приети с храната – витамин А, D, Е и К. А холестеролът, от своя страна, участва в изграждането на всяка една клетка в тялото. Също участва в производството на хормони.

От есенциалните мастни киселини, нужни за запазване здравето на организма, са линоленовата киселина – алфа линоленовата киселина и линоловата киселина. Алфа линоленовата киселина принадлежи към групата на омега-3 мастните киселини, а линоловата - към омега-6 мастните киселини.

Липиди

Състоянието, характеризиращо се с ниски нива на липиди в кръвта, е известно още като хиполипидемия и може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Обикновено до хиполипидемия се стига в случаи на генетични аномалии при така наречената първична хиполипидемия. Възможно е обаче да се развие вторичната форма на заболяването. Това става в резултат на недохрнаване, малоабсорбция на хранителни вещества, хронична инфекция, при хиперфункция на щитовидната жлеза, както и при злокачествено заболяване на кръвта.

Проблемите, произхождащи от намаленото количество на липиди в кръвта, са недостиг на витамин Е. В резултат се стига до увреждане на нервите, дегенерация на ретината.

Хиполипидемията при бебетата е също опасно състояние, което уврежда нервите в тялото и довежда до обща неспособност за нормално развитие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати