Причини за повишени лимфоцити

Повишени лимфоцити

Под термина лимфоцитоза се разбира повишен брой на лимфоцитите - белите кръвни клетки в организма.

Лимфоцитите са важна част от имунната система, играят важна роля в имунологичните реакции, като те помагат на тялото да се бори срещу болестотворни агенти. Това е и причината техните нива да се повишават многократно в случай на някакво заболяване.

Обикновено за лимфоцитоза при възрастни се говори тогава, когато броят на белите кръвни клетки надвишава 3000 - 4000 лимфоцита в един микролитър кръв. При децата прагът е дори още по-висок – от 7000 до 9000 на микролитър кръв.

Причините, които могат да доведат до повишаване нивата на лимфоцитите, са различни. Такива могат да бъдат налични инфекции (бактериални, вирусни или други), злокачествени заболявания на кръвта и лимфната система. До лимфоцитоза се стига и в случаите на автоимунно заболяване, причиняващо продължително (хронично) възпаление.

Броят на лимфоцитите може да се увеличи в отговор на инфекции, особено от вируси. Някои бактериални инфекции като туберкулоза могат също така да увеличат броят. Някои видове рак като лимфом и остра или хронична лимфоцитна левкемия могат да доведат до увеличаване на броя на лимфоцитите чрез освобождаване на незрели лимфоцити (лимфобласти) или лимфомни клетки в кръвния поток. Базедова болест и болест на Крон също могат да причинят увеличаване на броя на лимфоцитите в кръвта.

лимфоцити

Заболяванията, причиняващи лимфоцитоза, са острата лимфоцитна левкемия, хроничната лимфоцитна левкемия, цитомегаловирусна (CMV) инфекция, СПИН, мононуклеоза, туберкулоза, магарешка кашлица, хепатит, сифилис и много други.

Повишени нива на лимфоцити се наблюдават и при възпалителни заболявания на черния дроб (хепатити).

Увеличени стойности на този вид бели кръвни клетки могат да бъдат симптом при различни заболявания като саркоидоза, увеличен далак, както и в резултат на странични действия от прием на лекарствени средства.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати