Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Правилното хранене при дископатия

Правилното хранене при дископатия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254

Дископатията е един от най-често срещаните заболявания на нервната система и гръбначния стълб, гръбначния мозък и коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви. Дископатиите са резултат на физическо напрежение или често повтарящи се микротравми. Вродените аномалии също благоприятстват увреждането на гръбначния мозък и коренчетата на нервите. В обичайния случай дископатиите са следствие на нормални процеси на износване.

Лечението на дископатията включва комплексен подход. Освен фитотерапия, редовни физически упражнения, възстановяване на психичното равновесие и специфични масажи основно място намира и правилното хранене.

Състоянието на гръбнака зависи до голяма степен от телесното тегло и състоянието на мускулатурата и костите. Тези решаващи фактори са в пряка връзка с начина на хранене.

В наши дни хората рядко обръщат внимание на храната, която консумират. Обездвижването е все по-често срещано, а количествата на консумираната от населението храна се увеличава ежегодно. Последиците са ясно осезаеми.

Затлъстяването, диабетът, атеросклерозата, подаграта, ревматичните заболявания, високото кръвно налягане са част ежедневието на всеки втори и се приемат за нещо нормално. Преждевременно изхабяване на ставите и междупрешленните пространства, следствие на които е дископатията, също.

За да не се стига до сериозни заболявания, както и при наличието на такива, е добре да се избягват всички храни, които обременяват организма и нарушават неговото алкално-киселинно равновесие. Това са на-вече бързите храни, шоколадите и сладките изделия, газираното, консервантите, белият хляб, тестените изделия, храните, наситени с животински мазнини, солта, кафето, алкохолът и тютюнопушенето.

При дискотапия трябва да се приема храна, която да укрепи гръбначния стълб. Най-подходяща за това е тази, която природата ни дава в естествен вид. В нея присъстват всички необходими витамини, минерали и градивни вещества, които не позволяват на гръбнака да се изхабява и ставите да се втвърдяват.

За да се избавите от дископатията, е добре да похапвате сезонни плодове и зеленчуци, пресни и неосолени ядки, семена, житните храни, най-вече покълнало жито, всякакви млечни продукти и мед. Те правят гръбначния стълб здрав и гъвкав. Дори да не страдате от състоянието, приемът на тези храни помага за това никога да не се сблъскате с него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#200017
Здравейте , аз съм Жоржета от Пловдив. Преди 4 години ми откриха двойна дискова херния. Започнаха големите мъки. То не бяха инжекции , то не бяха чакръкчии, озонотерапии, нагревки- временно бях добре и след 2-3 седмици отново се повтаряше процедурата. Моя личен лекар се хвана в чудо от мене , защото аз през месец бях схваната и за болничен. Тогава ми каза да пробвам тинктура Ставиксин. Аз не вярвах ,че това ще ми помогне, но трябваше да не отсъствам от работа и реших да пробвам. Взех си и гела за мазане и едни витамини. Така 6 месеца. Още на 3-тата седмица аз имах по- свободни движения и постепенно се оправих. От тогава профилактично си пия Ставиксина и се чувствам много добре. Вероятно жената по- горе за него е писала. Много хора са доволни и се надявам и на вас да помогне.
0
0