Синдром на фалшивата бременност

Синдром на фалшивата бременност

Синдромът на фалшивата бременност се наблюдава сравнително рядко – обикновено състоянието е съпътствано със симптомите, които се наблюдават и при действителната бременност. Най-често синдромът се наблюдава при жени, които от дълго време се опитват да забременеят, но не успяват.

Сред най-честите симптоми са уголемяването на гърдите и на зърната, дори поява на секрет, подуване на корем, наддаване на килограми. Може да се появи и гадене, напрежение в областта на гърба, както и усещане за фетално движение. При голяма част от случаите се наблюдава и липса на менструален цикъл.

Колко време можем да имаме тези симптоми?

Признаците могат да продължат няколко дни или седмици, но могат да траят и няколко месеца.

Защо се появява синдромът на фалшивата бременност?

При много силно желание от страна на жената да има бебе, тялото може да предизвика признаците на бременност. Мозъкът погрешно тълкува сигналите на тялото и започва да произвежда хормони, които пък водят до реалните симптоми на бременна жена.

Тест за бременност

Възможно е също синдромът на фалшивата бременност да бъде предизвикан от хормонални нарушения, кисти, тумори или да е симптом на някакво друго заболяване.

Какво да правим при подобно състояние и как да се избавим от проблема?

На първо място, трябва да отидете на лекар, който ще направи нужните изследвания и ще установи има или не бременност или всичко е плод на голямо желание.

Лечението се състои най-вече в подкрепата от близките хора – много често шокът, че всъщност няма бебе, е изключително тежък за жената. Необходимо е сравнително дълго време, за да може жената да се отърси от преживяния шок. Често се стига и до депресивно състояние, което също изчезва след известно време.

Това състояние се нарича още псевдосизис и се наблюдава изключително рядко – синдромът може да се появи не само при жени, които са в детеродна възраст. Има случаи и на мъже, страдащи от синдрома, но при тях вече става дума за по-сериозно емоционално заболяване, което се лекува с медикаменти.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати