ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Европейците стават все по-дебели

Европейците стават все по-дебели

Затлъстяване
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Затлъстяването става все по-сериозен проблем за европейците, предупреждават от Световната здравна организация (СЗО).

За последните 4 години европейците са напълнели драстично и все по-голяма част от жителите на континента започват да страдат от затлъстяване, посочва електронното издание „ИЮ Обзървър“.

Повече от 58.6 на сто от европейците страдат от наднормени килограми, а около 23 % имат и затлъстяване, посочва се в статистиката. За сравнение, в САЩ, където според данни живеят най-много хора с наднормени килограми, този процент е 61.

Консумацията на алкохолни напитки и цигари също е най-висока в страните от Европа, съобщават от СЗО. Пушачите били около 30 %, а на човек за година се падали към 11 литра алкохол, съобщават специалистите.

Всички тези фактори излагат жителите на Стария континент на много по-голям риск от различни смъртоносни заболявания, между които раковите и сърдечно-съдовите болести.

Въпреки това, продължителността на живота в Европа се увеличава – запазва се и тенденцията за намаляване на случаите на преждевременна смърт с 1.5 на сто за година до 2020.

Стомашни проблеми

Това ще рече, че броят на европейците, чийто живот се скъсява заради различни болести (онкологични, сърдечно-съдови, диабет и др.), намалява.

Специалистите подчертават, че тези обнадеждаващи резултати за продължителността на живота не бива да успокояват хората и те трябва да се преборят с пороци като тютюнопушенето и алкохолът.

Ако вредните навици не намалеят, е съвсем възможно младите хора да не доживеят възрастта на своите баби и дядовци, обяснява Жужана Якаб. Тя е регионален директор на Световната здравна организация за Европа.

Затлъстяването си остава една от водещите заплахи за здравето през 21 век, обясняват експертите от СЗО. Все повече хора от континента не обръщат внимание на това с какво се хранят или колко храна консумират.

Полуфабрикатите и вредните калорийни храни като снаксове, бисквити и др., все по-често присъстват на трапезата на европейците.

У нас пък данните показват, че около 59 на сто от възрастните хора също страдат от затлъстяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати