Дерматолози: Винаги перете новите си дрехи!

Купуване на дрехи
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Винаги изпирайте новата си дреха, преди да я облечете за първи път, съветват дерматолози. Пропускайки прането може да се заразите с различни кожни заболявания.

Професорът по дерматология към медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк - Доналд Белсито, казва, че когато пазаруваме трябва да се грижим за здравето си.

Много хора пропускат факта, че дрехата, която са си купили, е обличана и от други, докато все още се е продавала. А не са малко хората с кожни проблеми, които лесно се разпространяват.

Сърбеж, зачервяване и лющене на кожата са най-честите възпаления, с които може да се сблъскате, ако се отнасяте немарливо към дрехите си.

Всяка една нова дреха е произведена от синтетичен текстил, оцветен с азобагрил – елемент, предизвикващ тежка кожна реакция. При някои възпалението може да е съвсем леко, а при други пораженията могат да са сериозни, само защото не са изпрали предварително дрехата си.

Кожно заболяване

Най-често заразените изпитват сърбеж, а кожата им се зачервява и обрива.

Голяма част от азобагрила се отмива още при първото пране, а цялата боя пада напълно при второто или третото пране.

Друг опасен химикал в новите дрехи е формалдехидната смола. Това е безцветен газ, които предпазва дрехите от намачкване.

Формалдехидната смола обаче може да предизвика кожно раздразнение и алергични реакции, а според някои учени дори увеличава риска от рак на кожата.

Най-чувствителните места, предразполагащи към кожно заболяване, са талията, шията, бедрата и около мишниците. Именно по тези места се появяват признаците на кожно възпаление.

Професор Белсито добавя и че чрез дрехите най-лесно се предават паразити като въшки. Затова, когато си тръгнете от магазина с нова дреха, нито за момент не забравяйте вероятния брой на хора, които са я пробвали преди вас и които могат да ви предадат кожното си заболяване.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати