Рак грози по-високите хора

Високи хора
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Изследователи от института Каролинска в Швеция установиха връзка между височината на човек и риска от рак. Според тях, ако сте със само 10 сантиметра по-високи от средно приетата височина, това увеличава в пъти риска от коварното заболяване.

Учените са събрали данни относно физическото състояние и характеристики на 5.5 милиона жени и мъже, родени между 1938 и 1991 г. Анализите показали, че ракът на кожата е най-пряко свързан с височината и с всеки 10 см повече опасността от него се покачва с 30 %. Следва го ракът на гърдата, където процентите са 20.

Ръководителят на проучването - д-р Емили Бени, категорично твърди, че резултатите са доказателство за реалната връзка между височината и развитието на рак. Установено е, че на всеки допълнителни 10 см при жените общият риск се повишава с 10 %, а при мъжете - с 11 %.

Предстои провеждането на още тестове, които да установят на какво се дължи тази връзка и какъв е шансът относно изхода от евентуално заболяване.

Има много теории по въпроса. Една от тях предполага, че при по-високите хора рискът от развитие на ракови клетки в ранните години е по-висок, тъй като са изложени в по-голяма степен на хормони на растежа. Според друга високите хора просто имат повече клетки, което пропорционално увеличава риска от трансформацията на някои от тях в ракови.

До момента това е най-мащабното проучване, свързано с връзката между риска от развитието на рак и височината. През 2009 година учени от Бристолския университет проведоха подобни анализи. Резултатите показаха, че мъжете, високи над 1.80 м са с 59 % по-застрашени от рак на простатата, а жените над 1.73 м са с повишен риск от рак на гърдата.

Медици от Националния институт за изследване на рака в САЩ пък оповестиха, че мъжете, по-високи от 1.80 м, и жените над 1.65 м са с 81 % по-застрашени от рак на панкреаса.

Критиците обаче са доста скептични и посочват, че височината е само един фактор, който не може да се възприема като първопричина за появата на рак. Така например при рак на кожата влияят много фактори като излагане на слънце и липса на слънчева защита.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати